Mladi Bora akcijom „Sat za našu planetu“ ukazali na značaj očuvanja životne sredine

Predavanjem na temu zagađenja životne sredine plastičnim otpadom, gašenjem svetla na sat vremana i muzičkim programom na akustičnoj gitari, Borani su i ove godine skrenuli pažnju na značaj zaštite životne sredine, a u okviru manifestacije “Sat za našu planetu”.

Bor jedan od 7.000 gradova širom sveta gde je sinoć održana ova akcija pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“.

Domaćin ovogodišnje manifestacije bio je borski Dom omladine u kome su simbolično ugašena svetla u periodu od 20.30 do 21.30.

Program je počeo u 20 sati predavanjem na temu zagađenja životne sredine plastičnim otpadom koje su prisutnima održali članovi udruženja Alternativa Bor.

Predstavnici ove organizaciji predstavili su i rezultate nedavno održane akcije čišćena „starobanjskog puta“ u naselju Metalurg kada je odneto 50 džakova raznog smeća od kojih 20 bilo sa iskorišćenom plastičnom ambalažom.

Prema rečima Nikole Stojkovića ovakmim akcijama Alternativa Bor želi da podigne svest, pre svega kod mladih značaju očuvanja životne sredine.

Ovogodišnju akciju “Sat za našu plantu” u Boru organizovali su Кancelarija za mlade grada Bora u saradnji sa Društvom mladih istraživača, udruženjem Alternativa Bor, Кancelarijom za životnu sredinu, Čitaonicom “Evropa” i domaćinom udruženjem Dom omladine Bor.

„Omladna Bora godinama učestvuje u ovoj ekološkoj akciji i skreće pažnju javnosti na potrebu da se štedi energija i da se na takav način čuva životna sredina. Takođe, ovom prilikom se ukazuje i na globalni problem divljih deponija sa kojima se i grad Bor suočava“, kazao je Nikola Pešić koordinator Kancelarije za mlade grada Bora.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao „Earth Hour“, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Srbija u njoj učestvuje od 2009. godine