Mladi i aktivizam: Troje muralista svojim radovima osvežili javni prostor

Troje talentovanih umetnika svojim muralima koje su nedavno oslikali vizuelno su osvežili fasade Zaječara. Vuk Đurić Endo, Zmaja i GLOW udružili su svoje kreativne snage i ostavili svoj pečat na zaječarskim zidovima.

Foto: Milan Petrović

Endo i GLOW su prvi put sarađivali na zajedničkom muralu nazvanom „Crni Timok“. Njihov rad je oduševio publiku, jer su njihove slike bile sastavljene od apstraktnih i geometrijskih oblika.

Zmaja je samostalno oslikala mural nazvan „Hide and seek“, inspirisan egzotičnom tematikom pejzaža džungle, sa tigrom kao neizostavnim detaljem.

Foto: Milan Petrović

Ova umetnička akcija je deo projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“ koji realizuje GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije i Fondacijom Jelena Šantić. Festival Outhide je bio zadužen za organizaciju i realizaciju ove inicijative.

Foto: Milan Petrović

Vuk Đurić Endo je umetnik čija se dela mogu videti širom sveta, a jedan je od suosnivača festivala murala „Dani urbane kulture“ i muzičkog festivala „Uzlet“ u Čačku. GLOW je rođen i odrastao u Sofiji i njegov rad je usmeren ka pozitivnoj transformaciji javnih prostora. Zmaja, mlada muralistkinja iz Čačka, svoje inspiracije crpi iz svakodnevnog života na Balkanu.

Naredni deo ove umetničke inicijative će se odviti u selu Avramica 11. juna, gde će mladi travar Dušan Zdravković biti domaćin, a mural će izraditi Ivan Andrijašević, poznat i kao Fokus. Ivan je grafitima aktivno angažovan od 1999. godine, a njegov rad obuhvata preko 500 dela širom sveta.

Foto: Milan Petrović

Murali koji su oslikani u Zaječaru donose novu dimenziju gradu i inspirišu građane da se povežu sa umetnošću na jedinstven način.

Ovi talentovani muralisti su pokazali da je umetnost moćan alat za transformaciju prostora i stvaranje pozitivne atmosfere u zajednici.