Mladi prekrečili grafite podrške Ratku Mladiću u Boru

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekrečili su danas grafite podrške Ratku Mladiću na više lokacija u Boru i Bačkoj Palanci.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Grafiti sa likom i porukama podrške Ratku Mladiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine širom Bosne i Hercegovine bili su istaknuti na prometnih lokacija u gradu.

„Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić, ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i delova društva u Srbiji“, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Mladi su se latili četke i boje, pa prekrečili sporne parole kako bi skrenuli pažnju da državni organi Srbije nisu osudili zločine tokom rata koji su vršeni nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

„Ukazujući na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Republika Srbija jer nije sprečila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište“, poručuju iz Inicijative.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

„Ovom akcijom još jednom aktivisti Inicijative poručuju da zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti celog regiona iskazuje poštovanjem žrtava“, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.