Bor dobija Topionicu za 3 godine

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja posetio je danas Rudarsko topioničarski basen Bor gde je pustio u rad najveći damper u Evropi, nosivosti 250 tona.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja posetio je danas Rudarsko topioničarski basen Bor gde je pustio u rad najveći damper u Evropi, nosivosti 250 tona.

 

Kanadska firma „SNC Lavalin“ prestavila je u Direkciju RTB-a ministru Dinkiću Studiju o izvodljivosti izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Izgradnja novog postojenja vrednog 135 miliona eura bi mogla da počne već u toku leta, dok je rok za završetak posla 3 godine.

Ugovor između RTB-a Bor i kanadske izvozno-razvojne banka EDC o kreditu za izgradnju nove Topionice bakra trebalo bi da bude potpisan u 20 maja.

„Ovo je najozbiljniji investicioni ciklus u RTB-u u poslednjih 30 godina, i on će Boru omogućiti ekonomski isplativu proizvodnju a Boranima čist vazduh“, rekao je ministar ekonomije.

Topionicu i fabriku će graditi Finska kompanija „Ototek“, uz pomoć kredita kanadske investicione banke, istakao je Dinkić.

Nakon prezentacije kojoj su prisustvovali i ambasador Kanade u Srbiji Džon Morison, predstavnici Ministarstva ekonomije i rukovodstvo RTB-a delegacija je posetila radnike na površinskom kopu Veliki Krivelj.

Na kopu je ministar Dinkić pustio u rad jedan od 6 pristiglih beloruskih dampera, navećih u Evropi, nosivosti 250 tona.

Prema rečima Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora borskog basena, pored 6 dampera (od kojih su 3 raspoređena u Majdanpečanskom rudniku, a 3 na kupu Veliki Krivelj) uskoro se očekuje da stignu novi bageri, buldozeri, bušilice i grejderi.

„Time ćemo stvoriti uslove da krenemo sa razotkrivanjem ležišta u Boru i Majdanpeku i omogućiti da dođemo do rude reprezentativnog sadržaja“, zaključio je Spaskovski.

{morfeo 22}