MORIEK 2019: Mladi iz osam zemalja čistili okolinu Bora

U Boru i okolini održan je 16. po redu Međunarodni omladinski radno-istraživački ekološki kamp “MORIEK” na kojem je učestvovalo 14 volontera iz osam zemalja.

Tradicionalni kamp okupio je od 5. do 18. avgusta mlade volontere iz Meksika, Portugala, Španije, Rusije, Češke, Italije, Severne Makedonije i Srbije koji su, uz podršku domaćina, obavljali brojne ekološke aktivnosti.

Formiranje ekološke kulture nameće kao obaveza savremenog čoveka, koju je moguće ostvariti jedino ako uspemo da važeću potrošačku kulturu zamenimo ekološkim odnosom prema prirodi. Upravo je to i cilj jedinstvenog omladinskog radno-istraživačkog ekološkog kampa “MORIEK” koji je ove godine realizovan u Boru, Brestovačkoj banji i Zlotu.

„Boravili smo dva dana u Banjskom polju gde smo radili na sakupljanju čvrstog otpada. U Zlotu smo radili na uređivanju unutrašnjosti Planinarskog domu, pokosili smo i travu, a uredili smo i stolariju u Domu čisto da nam bude lepše“, kaže Olga Milošević, kamp lider.

Neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih problema sa aspekta zaštite životne sredine i isključivo je rezultat neadekvatnog stava društva prema otpadu. Zato su učesnici ovogodišnjeg kampa “MORIEK” pažnju usmerili na čišćenje i uređenje životne okoline.

„Učestvovanje na ovom kampu je za mene značajno iskustvo. Zaista je lepo raditi u ovoj grupi, zato što je internacionalna. Upoznala sam ljude sa svih strana sveta, iz Rusije, Portugalije, Meksika i naučila dosta o njihovoj kulturi, tradiciji, načinu života. Učestovala sam i do sada u nekoliko radnih kampova u Nemačkoj, Francuskoj i Litvaniji i svaki je specifičan na svoj način. Ovde imamo dve organizacije, jednu u Beogradu i drugu u Boru i to je drugačije u odnosu na druge zemlje, ali sve funkcioniše bez ikakvih problema“, ističe Katarina Adbi, volonterka iz Italije.

Učesnici kampa jednoglasni su u stavu da ovakvi kampovi doprinose kritičkom vrednovanju odnosa prema životnoj sredini i da na njima i sami utvrđuju svoja ekološka znanja i uče poštovanju ekoloških i zakona prirode.

“Ove godine smo po prvu put spojili dva omladinska kampa EKO kamp i MORIEK kamp koji zajedno imaju 45 učesnika, a koji je grad Bor podržao kroz program „Mladi u prirodi“, kaže Srećko Zdravković, gradski većnik.

Za učesnike kampa prijem je priredio Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora, a nadležni iz Kancelarije za mlade upoznali su ih sa gradom domaćinom kroz istoriju i panoramska razgledanja Zlotske pećine, Dubašnice i drugih mesta.

“Mislim da je kamp i te kako uspešan. Učesnici ovog omladinskog radno-istraživačkog ekološkog kampa, između ostalog, osim što su uredili eksterijer i enterijer Planinarskog doma, uklonili su i sav čvrst otpad u okolini Zlotske pećine, a ofarbali su i klupe“, dodaje Vukosav Antonijević iz Udruženja građana “Village”.

Ovogodišnji kamp, koji ima za cilj podizanje svesti u prvom redu mladih o potrebi očuvanja životne sredine, ali i nastoji da domaće i strane volontere upozna sa kulturom, tradicijom i prirodnim lepotama našeg područja, organizovali su Udruženje građana „Village“ i Planinarsko društvo “Dubašnica” iz Zlota.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.