MUP apeluje da se ne koristi pirotehnika

Ministarstvo unutrašnjih poslova u objavi na zvaničnom Instagram profilu apelovalo je na građane da se uzdrže od upotebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Kako navode, zbog upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava, svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa. Psi su posebno osetljivi u doba novogodišnjih praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres.

„Zbog naših četvoronožnih prijatelja apelujemo da se suzdržite od korišćenja petardi i pirotehničkih sredstava“, navodi se u objavi MUP-a.

Zaglušujuća buka smeta i ostalim životinjama, a zloupotrebom ili nepravilnom upotrebom pirotehnike može doći do ozbiljnih povreda.

Prošle godine su usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.