MUP: Tokom vikenda pojačana kontrola saobraćaja

Tokom predstojećeg vikenda, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije će nastaviti sa kontinuiranim sprovođenjem mera pojačane kontrole saobraćaja, a prvenstveno će biti usmerena na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, ali i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka, saopštio je MUP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na vozače da u periodu godine kada su obdanice znatno kraće, a česta je pojava magle i smanjene vidlјivosti, upravlјaju vozilima sa naročitom opreznošću, pogotovo na putevima u blizini naselјenih mesta.

MUP podseća da pešaci imaju obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselјa noću i u uslovima smanjene vidlјivosti zbog vremenskih uslova, budu osvetlјeni ili označeni fluorescentnim materijalom.

U Republici Srbiji se tokom prethodnih dana dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su dva pešaka smrtno stradala, a više njih zadobilo telesne povrede.

Od početka novembra meseca, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo već 12 pešaka, od čega devet njih u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidlјivosti.

Zbog pojave leda i poledice na kolovozu, iz MUP-a podsećaju vozače i na obavezu da vozila u ovakvim uslovima stanja puta moraju biti opremlјena pneumaticima za zimsku upotrebu.