MUP: U Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da nema saznanja o kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji i istaklo da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.

U saopštenju se navodi da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019.

Šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo je deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, naveo je MUP i dodao da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

Ministarstvo je ocenilo da napadi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou i apelovalo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa MUP.

(FoNet)