Muzej proslavio 66 godina svog postojanja

0
65

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru sinoćnim otvaranjem izložbe “Jaroslav Kandić: Borska vizija” proslavio je 66 godina svog rada i postojanja.

Davne 1950 godine, 15. decembra Gradski odbor Saveza udruženja boraca NOR-a doneo je odluku o formirnju Muzeja u Boru, a već godinu dana kasnije ova ustanova kulture dobila je svoju prvu izložbenju postavku.

Autor izložbe radova “Jaroslav Kandić: borska vizija” je Danijela Matović, viši kustos Zbirke istorije umetnosti. Kako sama napominje, ova postavka od 25 slika, od kojih su neke u privatnom vlasništvu, predstavlja sećanje na velikog umetnika Jaroslava Kandića koji je dobar deo svog života i stvaralaštva darovao i posvetio Boru.

Prema rečima Igora Jovanovića, direktora Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, protekla godina je za ovu ustanovu bila veoma uspešna po broju programskih aktivnosti.

“Prethodnu godinu Muzej je organizovao izložbe, različite manifestacije, terenska istraživnja, radionice i obogaćivanje muzejskih fondova i publikacije. U štampi je katalog “Zbornik radova Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru”, a takođe se priprema i katalog metalnih predmeta iz Arheološke zbirke muzeja. Moram napomenuti da otkupom većeg broja dela za umetničku zbirku muzeja, uz podršku Ministarstva kulture, obogaćujemo muzejski fond”, rekao je između ostalog Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here