Muzej proslavio 66 godina svog postojanja

1
103

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru sinoćnim otvaranjem izložbe “Jaroslav Kandić: Borska vizija” proslavio je 66 godina svog rada i postojanja.

Davne 1950 godine, 15. decembra Gradski odbor Saveza udruženja boraca NOR-a doneo je odluku o formirnju Muzeja u Boru, a već godinu dana kasnije ova ustanova kulture dobila je svoju prvu izložbenju postavku.

Autor izložbe radova “Jaroslav Kandić: borska vizija” je Danijela Matović, viši kustos Zbirke istorije umetnosti. Kako sama napominje, ova postavka od 25 slika, od kojih su neke u privatnom vlasništvu, predstavlja sećanje na velikog umetnika Jaroslava Kandića koji je dobar deo svog života i stvaralaštva darovao i posvetio Boru.

Prema rečima Igora Jovanovića, direktora Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, protekla godina je za ovu ustanovu bila veoma uspešna po broju programskih aktivnosti.

“Prethodnu godinu Muzej je organizovao izložbe, različite manifestacije, terenska istraživnja, radionice i obogaćivanje muzejskih fondova i publikacije. U štampi je katalog “Zbornik radova Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru”, a takođe se priprema i katalog metalnih predmeta iz Arheološke zbirke muzeja. Moram napomenuti da otkupom većeg broja dela za umetničku zbirku muzeja, uz podršku Ministarstva kulture, obogaćujemo muzejski fond”, rekao je između ostalog Jovanović.

1 KOMENTAR

 1. Postovani Upravnice Muzeja-Bor,
  Javljam Vam se jednim povodom o eventualnom dogovoru o zaostavstini pok.Jaroslava Kandica slikara , koji je imao zelju da bude slikar Bora-rudnika, rudarskog zivota itd. Posle uspesnog stvaralastva, koje je zavestao Vsem muzeju, bio je primoran, iz porodicnih razloga, da napusti Bor. Nastavio je i dalje sa slikarstvom i pored pedagoskih aktivnosti (profesor likovnog vaspitanja 14. Beogradske gimnazije) i bio omiljeni profesor. Njegova predavanja i danas pamte njegovi bivsi ucenici.
  Medjitim, Jaroslav Kandic se upokojio pre 14 godina. Iza njega su ostali supruga Ljiljana i sin Goran. Kako njegovi naslednici nisu zivi, njihova nepokretna imovina je pripala porodici koja se starala o bolesnoj Ljiljani do kraja njenog zivota pune 3 godine (preminula je pre tri nedelje). Kako je u toj zaostavtini veci broj slika pok. Jaroslava, ja sam,kao dugogodisnja prijateljica pok.Ljiljane u pregovorima sa naslednicima da taj fond slika ponudimo Vasem Muzelu kao legat slikara sto bi bila i njegova zelja. Ja ,dolepotpisana, bih preduzelasve sve radnje za ostvarenje ove ideje kao najboljeg nacina da Jaroslav Kandic ostane nezaboravljen u svome Boru.
  Izvinjavam se na malo duzem tekstu, ali mislim da sam uspela da Vam iskazem zelju za Legatom izvrsnog umetnika Jaroslava Kandica, kao najbolji nacin da se sacuva njegovo stvaralastvo.
  U ocekivanjz Vaseg odgovora, srdacno Vas pozdravlja
  dr Desanka Suznjevic, Dz.Kenedija 31. N.Beograd

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime