Muzeji u gostima: Negotin i Bor razmenili izložbe

0
85

U okviru republičke manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” u Negotinu je sinoć, 8.maja otvorena izložba o Đorđu Vajfertu, autora Suzane Mijić, etnologa u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije.

U galeriji Muzeja hajduk Veljka Petrovića, u zgradi oborkneza Todorčeta iz 19.veka, izložbu o Đorđu Vajfertu, Negotinci će moći da vide do kraja maja. Ovu postavku, koja osim fotografija i dokumenata sadrži i delove rudarske opreme, uniforme, karbidne lampe, šlemove, ali i telegrame koje čuva Istorijski arhiv Negotina, odeljenje u Boru, otvorili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Igor Jovanović, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije, Suzana Mijić, etnolog i autor izložbe i Emila Petrović, etnolog u Muzeju Krajine u Negotinu.

“Akcenat je na rudarstvu, s obzirom da je Đorđe Vajfert imao veliki broj koncesija, odnosno povlastica baš u ovom delu Sebije gde mi živimo. U ovom našem kraju najpoznatija mu je koncesija borski rudnik. 1902. godine otkriveno je to jedno od najbogatijih svetskih rudišta bakra. Pored toga, on je na Deli Jovanu u Glogovici imao rudnik zlata “Sveta Ana”, imao je nekoliko koncesija rudnika uglja u okolini Knjaževca i Blagojev kamen je, takođe, bila njegova koncesija koju je dobio 1902. godine. Ono što je interesantno je da je pred otkriće borskog rudnika, s obzirom da su istražni radovi trajali u Boru pet godina i da se tražilo zlato, a u ovom kraju se oduvek tražilo samo zlato čitav vek, već se u beogradskoj čaršiji pričalo: “Dužan k’o Vajfert”. Međutim, otkrićem borskog rudnika on je postao jedan od najbogatijih ljudi ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu”, istakla je, tom prilikom, Suzana Mijić, autor izložbe.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here