Na borskom aerodromu i ove godine baza za vakcinaciju divljih životinja

Aerodrom u Boru je i ove godine baza za sprovođenje akcije oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila, koja će se u ovom delu zemlje sprovoditi do nedelje.

Iz jedanaest aviona tokom narednih dana biće automatski izbačeno 450.000 vakcina na tačno određenim teritorijama istočne, južne u centralne Srbije.

„Ovih dana iznad Bora lete avioni, a povod za to je jedna velika akcija koja se sprovodi na teritoriji Republike Srbije. Bor i Aerodrom Bor su u fokusu narednih pet do šest dana jer će odavde polatetati avioni koji će bacati oralne vakcine za borbu protiv besnila kod divljih životinja. Treba napomenuti da je dokazano da je ovo do sada najbolja metoda vakcinisanja divljih životinja i da je potpuno bezbedno po životinje i stanovništvo. Odavde će se pokrivati teritorija jugoistočne Srbije, granica sa Rumunijom i Bugarskom do teritorije Kosova i centralne Srbije. Siguran sam da upravo kroz ovakve aktivnosti i ovakve akcije aerodrom Bor ima svoju pravu funkciju koju treba da ima“, kazao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Vakcina se sastoji iz hranjivog omotača od ribljeg brašna, koji služi kao mamac i ampule za oralnu vakcinaciju koja se nalazi unutra.

Nadležni tvrde da mamci nisu štetni i opasni po zdravlje ljudi i životinja.

„Oralna vakcinacija divlјih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine. Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda koja bi se vršila u kontinuitetu  svakog proleća i jeseni, do potpune eliminacije virusa. Dugoročni cilј programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlјe slobodne od besnila“, navodi se na sajtu Uprave za veterinu Republike Srbije.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlјi je značajno smanjen od kako je 2010. godine uvedeno vakcinisanje na ovakav način

Projekat oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji finansira Evropska unija.