Na Dan planete Zemlje u zelenom rudniku Čukaru Peki posađeno 6.000 sadnica bora

Kompanija Srbija Ziđin Majning obeležila je Dan planete Zemlje volonterskom akcijom sadnje drveća u rudniku Čukaru Peki.

Ovogodišnje pošumljavanje započeto je na Međunarodni dan šuma, sadnjom platana i cveća, a danas su zaposleni u kompaniji posadili dodatnih 6.000 sadnica bora.

U cilju postizanja neutralnosti ugljenika i nastojanja da se obnovi stanište radi zaštite biodiverziteta oko rudnika Čukaru Peki, Srbija Ziđin Majning je, kaže Džan Čen, inženjer životne sredine u sektoru za zdravlje, bezbednost i životnu sredinu, organizovala volontersku akciju sadnje drveća.

„Ovo mesto je nekada bilo deponija površine 28.000 metara kvadratnih. Rekultivacija je započeta prošle godine nanošenjem 50 cm gornjeg sloja zemlje i setvom. Zato izgleda kao da ova deponija trenutno nosi prelepu zelenu jaknu. Danas ćemo posaditi 6.000 dvogodišnjih sadnica bora. Ova vrsta je zaista otporna i lako se uzgaja”, rekla je Džan Čen.

U želji da nastavi da bude primer odgovorne kompanije koja poštuje principe ekološki održivog razvoja, Srbija Ziđin Majning svakodnevno sprovodi ekološke aktivnosti, a jedna od njih je akcija pošumljavanja i ozeljenjavanja, koja se u rudniku Čukaru Peki sprovodi sukcesivno, od samog početka rada.

„Kontinuiranom akcijom sadnje drveća, koju smo započeli pre nekoliko nedelja, a nastavili danas, želimo da damo doprinos obeležavanju ne samo današnjeg Dana planete Zemlje, već i da animiramo druge, da nam se pridruže u zaštiti životne sredine. Do sada smo zasadili više od 18.000 sadnica drveća i 80 hektara trave”, istakla je Džan Čen.

U želji da Čukaru Peki postane prvi zeleni rudnik u Srbiji i u Evropi, kao i da ostane jedinstveni primer kompanije koja je spojila rudarstvo i ekologiju, aktivnosti u domenu zaštite životne sredine se stalno unapređuju, pa su i rezultati rada, iz dana u dan, sve bolji.

„U okviru vizije preduzeća da bude društveno odgovorna i ekološki održiva kompanija – Srbija Ziđin Majning je uložila više od 70 miliona dolara u različite ekološke i projekte ozelenjavanja. Fokusirani smo ne samo na pošumljavanje i arhitektonsko uređenje, već i težimo nultom zagađenju. Redovno vršimo monitoring zemljišta, vazduha, vode i buke u skladu sa ekološkim propisima i zakonima”, dodala je Džan Čen.

Put ekološkom razvoju, kompanija je uspostavila uvođenjem najviših tehnoloških i ekoloških standarda. U narednom periodu planirano je povećanje energetske efikasnosti upotrebom obnovljivih izvora energije.

Prošle godine započeta je izgradnja parkova i cvetnih leja, koji bi trebalo da pokriju 13,6 hektara prostora, a u planu je i izgradnja bio i botaničke bašte, kao i ribnjaka, koji će krasiti prvi srpski zeleni rudnik Čukaru Peki.