Na kop „Cerovo“ stigao novi bager

U Rudarsko-topionicarski basen (RTB) Bor stigao je novi bager „Komacu“, vredan 3,3 miliona evra.

Ilustracija / Foto: Arhiva Bor030
Ilustracija / Foto: Arhiva Bor030

Ta mašina će na površinskom kopu „Cerovo“, gde je i urađena montaža, raditi na uklanjanju jalovine, a od naredne godine i na raskrivanju kopa „Cerovo 2“.

Hidraulični bager „Komacu PC 3000“ je japanske proizvodnje, a izrađuje se u Nemačkoj. Dopremljen je u RTB Bor pre sedam dana, kada je i počelo sklapanje.

Kompletna montaža biće uskoro završena i očekujem da od ponedeljka bude pušten u eksploataciju. Njegova vrednost je 3,3 miliona evra, a za ovu godinu u planu je nabavka još pet vozila, jedne bušilice i jednog buldozera, kaže za Tanjug Vidoje Adamović, direktor Rudnika bakra Bor.

Prema njegovim rečima, cilj je da se što pre stigne do bogatije rude i da naredne godine proizvodnja dostigne planiranih 5,5 miliona tona rude godišnje.

To je moguće samo uvodenjem nove mehanizacije, proširivanjem postojećeg i raskrivanjem novog rudnog ležišta.

Bager će do nove godine raditi na uklanjanju jalovine na kopu „Cerovo“. Samim tim otvoriće se etaže koje imaju rudu sa većim sadržajem bakra, a kop će moći da ide u dubinu. Zahvaljujuci tome očekuje se povećanje količine bakra dobijenog sa Cerova na 350 do 400 tona koncentrata mesečno, kaže Adamović.

On je dodao da se početkom naredne godine taj bager seli na kop „Cerovo 2“.

(Tanjug)