Na planiru kod borskog kopa zasađeno 26.000 bagremovih sadnica

Radnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zasadali su 26.000 bagremovih sadnica na planiru kod starog površinskog kopa.

U sklopu složenog ekološkog projekta „Rešavanje istorijskog nasleđa narušene životne sredine rudarskim aktivnostima RTB-a u Boru i Majdanpeku“ radnici RTB-a u prethodnih mesec i po dana intezivno su radili na rekultivaciji planira sadnjom sadnica bagrema.

Zasađeno je 26.000 sadnica, što je tek nešto više od polovine planiranog broja za ovu godinu, pa će ukoliko vremensku uslovi dozvole sadnja biti nastavljena.

„Naš zadatak je da uspostavimo održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a to znači da tokom eksploatacije prirodnih resursa zadovoljimo potrebe ovog naraštaja i, čuvajući životnu sredinu, isto to omogućimo i budućim generacijama. To nije samo zakonska, već i naša prioritetna moralna obaveza. Utoliko pre što se površine koje bi ponovo trebalo privesti kulturi (reč je ne samo o kopovskim, već i flotacijskim jalovištima) prostiru na preko 700 hektara. A, vraćanje prirodnog okruženja u prvobitno stanje dug je proces“, izjavio je za „Kolektiv“ Dragan Đorđević, rukovodilac Sektora za ekologiju u Rudnicima bakra Bor.

Iz RTB-a ističu da, iako projekat obuhvata i druge aktere, celokupni teret dosadašnje realizacije je spao na kompaniju i njene radnike.

„Naglasio bih požrtvovan rad ljudi iz RTB-a koji su bez obzira na rizične terenske uslove, odnosno nepristupačan i klizav teren, kao i nepovoljne vremenske prilike, bili na visini zadatka i sve što je urađeno, urađeno je bez ijedne povrede“, kazao je Đorđević.

(Bor030 / Kolektiv)