Na pomolu novi izbori

Jučerašnja sednica SO Bor trajala je svega pet-šest minuta, a onda je prekinuta navodno zbog naknadnog dogovora šefova odborničkih grupa. Dr Predrag Balašević, predsednik SO nakon pola sata obevestio je novinare da je zasedanje završeno i da se ne zna kada će biti nastavljeno, jer je došlo do razilaženja u stavovima koalcionih partnera DS-a, SPS-a, Vlaške demokratske stranke Srbije (VDSS), DSS-a i koalicije “Živim za Bor-Boško Ničić”.

opstina-4

Na posebnim konferencijama za medije, lideri koalicionih stranaka posebno su objasnili razloge novonastale nesloge. Čelnik VDSS-a, dr Predrag Balašević je naglasio da on nije destrabilizujući faktor kako to želi da prikaže Saša Mirković iz Ničićeve koalicije, jer ne radi protiv statuta i građana.

Lider DS-a i predsednik opštine Srđan Marjanović rekao je da je iznenađen ponašanjem nekih koalicionih partnera i da je neophodno da se narednih dana dođe do kvalitetnih kompromisa. Da li će se ispuniti zahtevi za smenom predsednika SO ili će se postići drugačiji dogovor, ostaje da se vidi.

Predstavnik koalicije Boška Ničića, predsednika opštine Zaječar, Saša Mirković zaprepašćen je ponašanjem VDSS-a koji je, veruje on, pomogao da se Taisija Ristić iz SPS-a ne izglasa za člana Opštinskog veća. Mirković je nezadovoljan i pokušajima Balaševićeve stranke da sprovede rumunizaciju i, samim tim, destabilizuje vekovne dobrosusedske odnose srpskog i vlaškog življa.

Vladajuća koalicija za šest meseci napravila je 180 miliona dugova ne računajući kredit za JP Toplana od 200 miliona. Ranija, radikalska vlast za dve i po godine imala je 118 miliona duga koji je blagovremeno vraćen. No, teškoće tek nadolaze i ne verujem da će se koalicija održati. U prilici smo da nas „jure“ i zato čekamo rasplet. U svakom slučaju, novi izbori su na pragu – rekao je Branislav Rankić, šef odborničke grupe SRS kjoja ima najviše, 13 od ukupno 35 odbornika.

Odbornici SO i juče su zasedali i jednoglasno usvojili programe poslovanja javnih preduzeća za 2009.godinu. Još dok je sednica trajala primetile su se “varnice” na relaciji VDSS koalicija Boška Ničića. Odbornik VDSS-a Zoran Janković je rekao da su Vlasima u borskoj opštini ugrožena ljudska prava i da je prisutna njihova diskriminacija, jer se ne uvažavaju zahtevi za izgradnjom infrastrukture u selima, TV Bor ne emituje priloge kako je dogovoreno u Nacionalnom savetu vlaške nacionalne manjine, u Centru za kulturu ne uvažavaju se ideje i programi kakvi su primereni vlaškoj populaciji. Na to mu je opaskom odgovorio Saša Mirković, u Opštinskom veću zadužen za kulturu i infirmnisanje, da je reč o rumunizaciji i forisiranju rumunskog, a ne vlaškog jezika u TV.

“Iako se od jeseni predviđa uvođenje rumunskog u škole, Stranka srbijanskih Vlaha, u saradnji sa naučnim kućama u zemlji, radi na standardizaciji vlaškog jezika. Uostalom, rumunizacija nema zalađinu u narodu i to su pokazali i nedavni izbori za savete u nekim mesnim zajednicama” – rekao je Dragoslav Zajekesković, odbornik SRS-a.

Da nije predstojećih praznika, političko, zamršeno klupko u borskoj opštini već bi se, bar delom, odmotalo za nekoliko dana. Ovako preostaje da se sačeka nova sednica SO, što može da se oduže i dva naredna meseca.

izvor: www.multimediala.info