Nagrada „Inženjer Šistek“ za šestoro radnika RTB-a

Povodom 6. avgusta, Dana Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i Dana rudara, na svečenosti u RTB klubu u Brestovačkoj banji biće dodeljene nagrade „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju kompanije.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana RTB-a biće posvećeno metalurgiji i proizvodnim rezultatima koji su ostvareni novom tehnologijom topljenja rude.

Topionica RTB-a je lane proizvela 77.000 tona anodnog bakra, što je najveća produkcija još od 1999. godine.

Nova pirometalurška postrojenja su konačno uhodana, a parametri su dovedeni na projektovane vrednosti, saopšteno je iz kompanije.

Iskorišćenje na bakru je u martu ove godine dovedeno na 98,5%, a na sumpor-dioksidu 98%. Rezultati su vidljivi jer je RTB Bor za šest meseci ove godine samo iz sopstvenih sirovina proizveo 23 odsto više katoda, a rudarska proizvodnja bila je bolja za 12%.

Zbog toga će ove godine iz Topionice i rafinacije bakra (TIR) „Šistekovu nagradu“ dobiti četvoro najzaslužnijih zato što nova topionica danas radi punim kapacitetom.

Nagrada „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju kompanije u 2017. godini biće uručena Saški Tasić, Slaviši Stefanoviću, Draganu Nikoliću i Goranu Jovoviću. Među ovogodišnjim dobitnicima su i Milutin Šćopić zaposlen u Rudnicima bakra Bor (RBB) i Goran Repedžić iz Rudnika bakra Majdanpek (RBM).

Najprestižnije priznanje RTB-a, koje nosi ime po pronalazaču borskog rudnika inženjeru Franji Šisteku, do sada je dodeljeno ukupno 353 puta.

[box type=“shadow“ align=““ class=““ width=““]Šesti avgust, praznik svih koji hrabro i požrtvovano zarađuju „hleb sa sedam kora“, ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku počeo veliki štrajk rudara.

Danas se ovaj praznik proslavlja u više od 200 aktivnih rudnika u Srbiji, gde blizu 25.000 porodica živi od rudarstva.

Ovo je i Dan Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 1998. godine.[/box]

(Bor030 / Kolektiv)