Najsavremenija magnetna rezonanca počela da radi u Boru

Najsavremeniji uređaj za magnetnu rezonancu počeo je da radi u Boru, što je prvi takav aparat dostupan zdravstvenim radnicima i pacijentima borske Opšte bolnice.

Foto: RFZO

Tim povodom Bor je posetila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, koja se sastala sa gradonačelnikom se Aleksandrom Milikićem, direktorima i lekarima Doma zdravlja i Opšte bolnice u Boru.

Direktorka RFZO je ocenila da ni jedan okrug sličnog broja stanovnika u Srbiji nije tako dobro opremljen savremenom medicinskom opremom kao Borski.

Foto: RFZO

„Osim magnetne rezonance, borska bolnica dobila je nedavno i dva skenera, dva rendgena i ultrazvične aparate. Za sedam dana magnet stiže u Kladovo, a mamograf je upravo stigao. U Negotinu i Majdanpeku je mamograf već počeo da radi, tako da svaka opština u Borskom okrugu ima mamograf, a Bor i Kladovo i magnetnu rezonancu. Razgovarali smo i o tome da bolnica sledeće godine dobije angio salu kako građani više ne bi išli u Beograd ili u Niš“, istakla je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, ovaj okrug će nabavkom savremene opreme, a u planu je i nabavka „PET skener“ aparata, u potpunosti moći da zbrinjava onkološke pacijente samostalno s obzirom na to da je Kladovo centar za zračnu terapiju malignih bolesti.

Radojević Škodrić je podsetila da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sprovedena najveća nabavka medicinske opreme u okviru koje je obezbeđeno 18 mamografa, 15 ultrazvučnih aparata i 10 magnetnih rezonanci, ok će još 12 „magneta“ biti isporučeno ustanovama u prvoj polovini sledeće godine.

Ona je dodala da je odlukom vlade o zapošljavanju zdravstvenih radnika angažovanih za vreme kovida, u Borskom okrugu posao dobilo 130 ljudi i da se u Boru sledeće godine planira izgradnja nove bolnice.

Takođe, direktorka RFZO je čestitala gradonačelniku Bora na tome što je, kako je rekla, to jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava kada je reč o ulaganjima u zdravstvo.

Foto: RFZO

„U 2022. godini grad Bor je kupio i skener, jedan od najsavremenijih u Srbiji, a iste godine je i Republika Srbija kupila skener i po prvi put posle 20 godina nemamo listu čekanja. Naš zajednički zadatak je da se u Boru formira dijagnostički centar. U gradu rudara i rudarenja, imamo sedam rudnika, kako bi se svaka trauma ili svaka potreba brze reakcije medicinskog osoblja obezbedila, potrebna je dobra i kvalitetna oprema“, naglasio je Milikić.

Gradonačelnik je istako da se ubrzo kreće sa izradom projektne dokumentacije za izgradnju nove bolnice, za koju veruje da će biti jedna od najsavremenijih u Srbiji.