Narandžasti meteo alarm u Istočnoj Srbiji

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Istočnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo alarm, što znači da je vreme opasno.

Foto: Bor 030 – arhiva

Očekuje se povećanje snežnog pokrivača većeg od 10 cm za 12 časova, ali i ozbiljni problemi u saobraćaju, transportu i drugim vidovima komunikacije. Postoji i rizik od grana koje se lome sa drvaća.

Prognozirana minimalna temperatura vazduha nije neuobičajena ali se moraju preduzeti neophodne mere zaštite za aktivnosti na otvorenom prostoru. Posebno su opasna jezera i duža zadržavanja u njima. Mogući su i problemi u snabdevanju toplotne i električne energije. Rizik od zaleđivanja česmi i instalacija za vodu. Vremenski uslovi su nepovoljni za hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskoj kontroli ili meteoropate.
Udari vetra mogu naneti probleme u transportu i saobraćaju – zanošenje automobila na putevima, kao i štete na drveću u vidu lomljenjnja manjih i tanjih grana.

Po ovakvom vremenu treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

(meteoalarm.rs / Bor 030)