Narodna banka Srbije u oktobru kupila devet tona zlata

0
1367

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, izjavila je danas da je centralna banka u oktobru kupila devet tona zlata.

Ovo se desilo prvi put na međunarodnom tržištu, a na predstavljaju mesečnog izveštaja o inflaciji, rekla je da “Srbija može da se pohvali diverzifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom”.

Ona je istakla da su bruto devizne rezerve NBS premašile 14 milijardi evra. Kupljeno zlato se, kako je rekla, drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centralnoj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju.

“Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći”, dodala je Tabaković.

Napomenula je i da je inflacija u Srbiji i dalje niska i stabilna, i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu.

Jorgovanka Tabaković je saopštila da Srbija ima 30,4 tone zlata i da ono čini oko 10 procenata neto deviznih rezervi zemlje.

Tabaković je, na konferenciji za novinare u NBS, precizirala da protivvrednost tih 30,4 tone zlata iznosi 1,23 milijarde evra. Prema njenim rečima, od ukupne količine zlata 21 tona je u proteklom periodu kupljena od Rudnika Bor po važećim berzanskim cenama, a devet tona u inostranstvu. Guverner je dodala da je reč o zlatu visoke finoće, koja u proseku iznosi 99,1 procenat.

(Beta)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here