Narodna biblioteka ponovo izdaje knjige korisnicima: Po željene naslove uz rezervaciju

Narodna biblioteka Bor od danas ponovo radi sa korisnicima, ali pod izmenjenim uslovima prilagođenim okolnostima koje diktira virus korona.

Radno vreme Narodne biblioteke je od 7 do 15 sati od ponedeljka do petka, a čitaoci mogu da pozajme potrebnu literaturu samo ako je prethodnog dana naruče telefonom, od 9 do 14 sati, na 458120; 065/9003311 i 065/9003316 na odeljenju za odrasle, odnosno na 2100001 i 0659003312 na dečjem odeljenju.

Kako korisnicima nije dozvoljen direktan pristup fondovima knjige mogu da poruče i imejlom  [email protected] ili ih rezervišu putem Kobisa ukoliko imaju svoj profil i šifru.

Prilikom poručivanja knjiga potrebno je da korisnici navedu svoje ime i prezime, broj članske karte, broj telefona kao i puno ime i prezime autora i naslov publikacije.

Korisnik može da pozajmi do tri knjige po članskoj karti po koje u biblioteku dolazi narednog dana, u periodu od 7 do 15 sati, obavezno sa članskom kartom.  U biblioteci navode da se bez članske karte mogu samo vratiti već zadužene knjige, ali ne i da se pozajme druge.

 “Čitaonice do daljeg neće raditi, što znači da neće biti moguće koristiti ni računare za korisnike, ni štampu. Кorisnici će u biblioteku ulaziti jedan po jedan, pod uslovom da nose masku i rukavice; ulazak u biblioteku bez propisane zaštitne opreme neće biti moguć. Dezinfekciona barijera i sredstvo za dezinfekciju postavljeni su na ulazu u biblioteku i korisnici su u obavezi da ih koriste. Prostor biblioteke se svakodnevno dezinfikuje, a površine na ulazu u biblioteku – na svaka dva sata”, navode u Narodnoj biblioteci u Boru.

Kako ističu u ovoj ustanovi kulture zbog zaštite korisnika, ali i zaposlenih i građe i knjige koje čitaoci vraćaju u biblioteku biće u karantinu dok istekne vreme potrebno da se ti primerci mogu smatrati bezbednim za dalju upotrebu.

“Ukoliko niste u mogućnosti da koristite telefon i/ili internet, spisak željenih naslova, s Vašim imenom i prezimenom, brojem telefona, brojem članske karte, možete – Vi, lično ili neko drugi – doneti direktno u biblioteku. I u ovom slučaju se po same knjige, s članskom kartom naručioca, dolazi narednog dana”, kažu u Biblioteci i dodaju se članovima kojima do 15. marta nije istekla članarina, a nisu dugovali knjige ustanovi, članska karta produžava za dva meseca.