Narodna stranka: Aktuelna vlast gura Bor u katastrofu

Narodna stranka u Boru ponovo je reagovala na prekomerno zagađenje, ali i podsetila na “katastrofalno stanje u javnom sektoru”, navodeći da vlast “gura Bor u katastrofu”.

Čelnici Narodne stranke u Boru istakli su da uporno upozoravaju vladajuću koaliciju stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista da zdravlje građana Bora mora da im bude na prvom mestu, ali da to njima nije u interesu, već da se “očigledno drže partijskih i ličnih interesa”.

“Svedoci smo, a izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine, Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha potvrđuju, da je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, od sumpor-dioksida, preko arsena i kadmijuma, višestruko veća od dozvoljene. Vlast ćuti, zagađivač (Serbia ZIJIN Bor Copper d.o.o. Bor) se na ovo ne obazire. Očigledno ima zaštitu republičke vlasti”, kažu u Narodnoj stranci i pozivaju radnike i sindikalne vođe iz privatizovanog RTB, kao i građane i koalicione partnere da se zajedno odupru “zdravstvenom kriminalu”.

U Narodnoj stranci ponovo su upozorili na nagomilane gubitke u Toplani i Vodovodu, kao i na gašenje Apoteke Bor uz tvrdnje da ova, kao i prethodna vlast “gura Bor u katastrofu”.

“To pokušavaju da sakriju na štetu većine građana! Izveštaji o radu javnih komunalnih preduzeća za 2018. godinu, kao i Informacija o poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač grad Bor za period od 1. januara do 30. juna daju poražavajuće pokazatelje i daju nam za pravo da kažemo da je ova vlast nesposobna i neodgovorna! I takve će izveštaje odbornici vlasti na sednici skupštine grada Bora, zakazanoj za 17. septembar, bez razmišljanja izglasati”, navodi se u saoštenju Narodne stranke.

Samo u 2018. godini, navode u ovoj opozicionoj partiji,  JКP „Toplana“ je iskazala negativno poslovanje oko 240 miliona  dinara, a u prvih šest meseci ove godine, umesto planom predviđenog dobitka od 35 miliona dinara, ponovo je poslovala sa gubicima od oko 100 miliona.

“Кad se ovome doda nerešen problem magistrale „B“, neplaćena i mesecima isključena struja u toplifikaciji i kriminalni način nabavke neadekvatnog uglja za ovakvu “Toplanu”, nije čudno što kratkoročne obaveze Toplane iznose 2,182 milijarde dinara, a gubitak iznad visine kapitala po Izveštaju iznosi 448 miliona dinara! Direktor i Nadzorni odbor toplane, očigledno nisu svesni svoje odgovornosti i provalije u koju vode ovo javno preduzeće. JKP „Vodovod“ je u 2018. poslovalo sa  gubitkom većim od 146 miliona dinara, a ako se uračunaju subvencije minus je preko 190 miliona dinara. Gubitak u poslovanju za prvih šestmeseci ove godine iznosi blizu 42 miliona dinara. Očigledno je da lokalna vlast uz prećutnu saglasnost republičke vlasti,  svesno ili nesvesno, svejedno, gura ova dva komunalna preduzeća u katastrofu”, navode u saoštenju za javnost čelnici borske Narodne stranke.