Narodna stranka u Boru: Vlast zadaje smrtni udarac selu i poljoprivredi

Antipoljoprivredna uredba Vlade Republike Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini dovešće do potpunog uništenja sela i malih poljoprivrednih proizvođača, rečeno je na konferenciji za medije Gradskog odbora Narodne stranke u Boru.

Komentarišući uredbu Vlade RS od 7. maja 2021. godine, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru, Dragan Marković, rekao je da Vlada Srbije ovakvim uredbama sprema konačno uništavanje poljoprivrede i seljaka u Srbiji.

„Ovom uredbom se tokom 2021. godine planira isplata subvencija samo dok ima predviđenog novca za te namene. To znači da će mnogi poljoprivrednici ostati bez zakonom predviđenih subvencija. Veliki proizvođači, bliski vlasti, koji su kupili PKB, kao i razni tajkuni koji diktiraju poljoprivredne tokove zbog svojih interesa, preko svojih veza i podmazanih činovnika pokupiće veći deo subvencija, dok će sitni poljoprivrednici strepeti. Kada se ovome dodaju muke seljaka oko plasmana proizvoda, nesigurnih cena i nelojalne strane konkurencije, dolazi se do poražavajućeg statusa koji domaći poljoprivrednici u Srbiji imaju“, rekao je Dragan Marković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru, osvrnuvši se i na stanje u poljoprivredi na lokalu.

„Ako pogledamo stanje u poljoprivredi u Boru, isto je ili još gore nego u drugim delovima Srbije. Za razvoj poljoprivrede na području Bora, u 2020. godini, izdvojeno je manje sredstava nego što je opredeljeno za ZOO vrt. Na osnovu toga, nije neobično što se broj grla krupne stoke iz godine u godinu smanjuje“, rekao je Marković na konferenciji za novinare, zaključivši da je jedini način da se ovakve štetne uredbe ne donose taj da se SNS skine sa vlasti.