Nasilje nad ženama u porastu

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je nasilje nad ženama sa smrtnim ishodom u velikom porastu, a da je nasilje posebno izraženo nakon praznika i godišnjih odmora.

Foto ilustracija: change.org
Foto ilustracija: change.org

„Prema podacima od 22. novembra u Sbiji je u porodičnim svađama ubijeno 77 osoba od kojih je 45 žena“, rekla je Stanojević dodajući da je to enormno veliki broj koji govori da je nasilje sa smrtnim ishodom u velikom porastu.

Ukazujući da je znatno veći broj ubijenih žena nego svih godina ranije, ona je navela da je u 2012. godini ubijeno 29 žena.

„Savetovalištu se javlja između 3.500 i 4.500 žena godišnje i taj broj je isti kao prošle i pretprošle godine, dakle, ukupno nasilje je na istom nivou, ali je zato broj nasilja sa smrtnim ishodom neuporedivo veći. To je vrlo alarmantan podatak o kome nedovoljno govorimo i na koji objektivno dovoljno ne obraćamo pažnju“, rekla je Stanojević.

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je da će podaci o broju slučajeva nasilja nad ženama za 2013. godinu biti poznati početkom februara kada centri za socijalni rad budu dostavili izveštaje nadležnom Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

„Tada ćemo imati ukupan broj otkrivenih slučajeva nasilja. Međutim, koliki je ukupan broj takvih slučajeva nikada ne znamo, ali je činjenjica da je uvek veći od zvaničnih brojki“, rekla je Janković.

Ona je ocenila da je dobro što je sve veći broj otkrivenih slučajeva, odnosno što se više o nasilju ne ćuti, već se otvoreno govori.

Uprkos sve većem broju žena u u mnogim segmentima društva – politici, privredi i različitim delatnosti, Janković upozorava da su žene i dalje diskriminisane na mnogim poljima, a da je možda najveći problem nasilje u porodici koje, kako je rekla, nije samo posledica pada opšte društvenih vrednosti, siromaštva i svih problema kroz koje naše društvo prošlo u protekle dve decenije, već patrijarhalne tradicije.

Žene, koje su žrtve nasilja, utočište mogu da pronađu u tri sigurne kuće u Beogradu gde je u toku 2013. godine bilo smešteno oko 320 žena i dece.

Stanojević je upozorila i da podaci pokazuju da se nakon praznika i godišnjih odmora povećava broj žena koje traže utočište u sigurnim kućama.

„Očekujemo posle praznike veći broj žena i dece koji se smeštaju u sigurne kuće“, rekla je Stanojević.

Ona je dodala da u porodicama koje ne funkcionišu na adekvatan način, a koje provedu zajedno praznike – kada se više pije i troši ono što se nema, nakon svođenja računa dolazi do većih svađa, tuče i napada na najbliže i najslabije. Prema njenim rečima, žene u sigurnim kućama ostaju duže nego što je predviđeno – dok ne reše pitanja koja su bitna za njihovu dalju egzistenciju i za budućnost.

Koordinatorka Savetovališta je rekla i da su sigurne kuće otvorene i tokom praznika, a da žene koje su žrtve nasilja pomoć mogu da potraže na broj telefona 062/30-45-60 koji radi bez prestanka.

Žene, žrtve nasilja, utočište mogu da potraže i u sigurnim kućama u Pančevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, dok su u Valjevu i Špacu otvorena mesta za zbrinjavanje.

(Tanjug)