„Nasilje nema opravdanje“ u borskim školama

Oko 270 mladih Borana odgledalo je predstavu „Nasilje nema opravdanje“ koja je prošlenedelje odigrana u školama u Brestovcu, Zlotu, gimnaziji „Bora Stanković“ i osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Boru.

stop-naselju-gimnazija

Predstava kroz edukaciju uključuje mlade i angažuje ih da razgovaraju na temu nasilja.

Formom “edukacije kroz teatar”, autor i reditelj ove predstave Zijah Sokolović se bavi godinama unazad širom regiona i u Evropi.

„Velika mi je čast biti deo projekta koji pomera granice kulture umetnosti i edukacije“, istakao je Srećko Zdravković, koordinator Kancelarije za mlade opštine Bor.

Prema njegovim rečima Kancelarija za mlade će i u buduće podržavati projekte koje promovišu zdrave načine života, borbu protiv svakog vida nasilja, kao i bezbednost mladih. Jedan od projekata koji je uspešno realizovan je „Moj život je bezbedan“ koji je obuhvatio nekoliko aspekta bezbednosti mladih.

„Kada bi više prijava nasilja u školama postojalo, škole bi nam bile bolje ustanove, bezbednije. Ne smemo gledati kroz prste nasilniku, bolje nasilnik u zatvoru nego ja u strahu“, prokomentarisala je Isidora Takač, predsednik đačkog parlamenta.

„Bila sam skeptična, ali predstava je fantastična. Primećujem nedostatak pozorišne kulture, potrebno je podići kvalitet teatra i teatarskih prikaza u našem okrugu. Želela bih više kulture a manje nasilja i možda malo više angažovanog teatra u formi edukacije”, izjavila je Gabrijela Mitić, profesorka srpskog jezik i književnosti.

Postava koja je igrala predstave tokom prethodne nedelje je glumački par iz Somborskog Narodnog pozorišta Marko Marković i Milijana Makević koji su ispraćeni ovacijama u svim školama u kojima su nastupali.