Nasilni upad i uništavanje imovine u RBM-u u Majdanpeku

Prošle noći oko 23 sata, grupa u kojoj je bilo više od 40 neidentifikovanih lica upala je na prostor Severnog revira Rudnika bakra Majdanpek (RBM) kompanije „Srbija Ziđin Koper” (Serbia Zijin Copper) i u rušilačkom pohodu oštetila imovinu kompanije „Jenšan” koja je podizvodjač na ovom radilištu RBM-a.

Iz RBM-a su naglasili da se radi o vandalskom postupk, a nakon prve procene, kažu da šteta iznosi preko 100 hiljada dolara. Ovaj nasilni napad nadležne službe kompanije „Srbija Ziđin Koper” prijavile su policiji, koja je posle prvog uviđaja preduzela potrebne radnje.

Zbog aktivnosti kompanije koje se prethodnih dana odvijaju na planini Starici, postoji osnovana sumnja da se radi o napadu lica koja su samozvani zaštitnici prirode, a koja su prethodno na ovoj planini mesecima boravila u improvizivanom kampu, često praveći ispade kojima su ugrožavali svoju i bezbednost zaposlenih radnika. S obzirom na to da se široj javnosti predstavljaju kao građani zabrinuti za planinu Staricu koji se zalažu za
očuvanje životne sredine, ovi postupci pokazali su njihovo pravo lice. Naime boraveći na planini, koju navodno čuvaju, palili su svakodnevno vatre, rizikujući izazivanje požara koji bi mogao zahvatiti celu šumu, ostavljali velike količine smeća i brojnim svojim aktivnostima kršili zakon i jasno pokazali da je njihov interes politički aktivizam, a ne istinsko očuvanje prirode.

Iz kompanije „Srbija Ziđin Koper” kažu da su sigurni da će naležne institucije u Srbiji, pre svega policija, odgovorno i savesno obaviti svoj posao i da neće dozvoliti da se ovakvi vandalski i nasilni postupci ponavljaju u budućnosti.