Nastavlja se testiranje buke i potresa na novom oknu Jame, svakodnevna miniranja naredne četiri nedelje

Beogradska „Zaštita“ i „Tehnički fakultet“ u Boru sprovešće testiranja buke i vibracija na novom ventilacionom oknu rudnika „Jama“ kompanije „Srbije Ziđin Koper“ (Serbia Zijin Copper).

Foto: Serbia Zijin Copper

Oprema za testiranje je instalirana, a počev od danas pa u naredne četiri nedelje biće sprovedeno test miniranje i prikupljaće se podaci o nivou buke i potresa.

„U ovom periodu, kompanija će nastaviti da preduzima mere za smanjenje potresa i buke, uključujući postavljanje troslojne viseće platforme za zaptivanje otvora okna na ulazu okna kao mere za zaptivanje i apsorpciju zvuka, zatim postavljanje gumenih obloga otpornih na habanje na tri strane kanala, upotrebu cerade, pamuče zvučne izolacije, ispuštanje vode pod pritiskom na radnoj površini okna, izgradnju potpornog zida u blizini sela, korišćenje sitnog peska za zaptivanje bušotina za miniranje, prilagođavanje postupka miniranja itd“, saopštila je Kompanija.

Miniranja će biti sprovedena svakodnevno u periodu od 9 do 12 časova.

Početak miniranja biće oglašen sa tri zvučna signala, dok će jednim signalom biti označen završetak.

Kompanija je najavila da će u saradnji sa „Zaštitom“ i „Tehničkim fakultetom“ u Boru sledeće nedelje objaviti podatke merenja testiranja buke i potresa.