Nastavlja se testiranje buke i potresa na novom oknu, u utorak i četvrtak planirana miniranja

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) najavila je da će za potrebe testiranja nivoa buke i potresa na ulaznom ventilacionom oknu rudnika Jama izvršiti miniranja u utorak i četvrtak 27 i 29. aprila u periodu od 9 do 11 časova.

Ilustracija / Foto: Serbia Zijin Copper

Iz kompanije kažu da su preduzete mere u cilju daljeg smanjenja uticaja potresa i buke na meštane Brezonika pri izgradnji novog ventilacionog okna rudnika Jama.

Za zaptivanje i apsorpciju zvuka upotrebljene su troslojne viseće platforme i postavljene gumene obloge otpore na habanje na tri strane kanala.

“Predviđena je i upotreba cerada ili pamučne zvučne izolacije na ulazu u okno, kao i prilagođavanje procesa miniranja (povećanje broja bušotina za miniranje, segmentirani naboj eksploziva itd.)”, navodi se izjavi za javnost kompanije.

Planirana miniranja 27 i 29. aprila u periodu od 9 do 11 časova imaju za svrhu i dobijanje relevantnih podataka neophodnih za potrebe izrade tehničke projektne dokumentacije borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju

Kompanije je saopštila da su rezulati prva tri testiranja pokazali da je prosečna izmerena vrednost buke u 22 časa 20. aprila bila 40-50 decibela, 21. aprila prepodne 37-45, a 25. aprila 33-45 decibela.