Nastavljaju se eko protesti: Organizatori traže i pojedinačnu odgovornost za zagađenje u Boru

U Boru će u ponedeljak, 14. oktobra biti održan još jedan ekološki protest građana zbog prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i PM česticama.

Ekološki protest počinje u 14 časova na platou Doma kulture, a za 14 časova i 30 minuta najavljena je i blokada Topioničke kapije.

Ovom protestu, predhodiće takozvani “Marš kroz institucije” u okviru kojeg će građani posetiti kompaniju ZiĐin, lokalnu samoupravu, Policijsku upravu u Boru, Sektor za vanredne situacije, ali i načelnika Borskog upravnog okruga, zahtevajući da reaguju i pozivajući institucije i na pojedinačnu odgovornost.

Organizatori ističu da će o svemu obavestiti i Ministarstvo zaštite životne sredine koje se još uvek nije oglasilo povodom prekomernog zagađenja u Boru i novog “talasa trovanja građana”, kao i Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Ovim putem od vas tražim da ili javno ili u poruci pošaljete ono što mislite da je bitno i da treba obavezno da stoji kao zahtev da napišete, a mi ćemo ga pravno formulisati i uvrstiti u postojeće zahteve. Ako su neki ljudi bez škole, stari i nemoćni na Staroj planini uspeli da sačuvaju svoju reku, a samim tim i svoje živote,  jer bez vode nema ni života,  valjda i mi možemo da se izborimo na osnovno pravo –  pravo na zdravlje nas i naše dece”, navodi odbornik Saša Stanković uz poziv Boranima da  bez ikakvih izgovora brane svoje pravo na čist i zdrav vazduh.