Nastavljeno trovanje pasa u Boru, udruženja za zaštitu životinja nemoćna

0
96

Masovno trovanje pasa u Boru, i pored apela da se to ne čini jer se koristi otrov koji je opasan i po zdravlje ljudi, očigledno je nastavljeno. Već tri nedelje neko u Boru truje pse, a nema odgovora šta po tom pitanju čine nadležni.

Iako su članovi Udruženja za zaštitu životinja “Borske šape” podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatih zbog trovanja pasa pesticidom “kreozan”, još uvek, posle tri nedelje, nije stavljena tačka na ovaj slučaj.

Udruženje “Borske šape” zbog učestalih pitanja i poziva građana oglasilo se na svojoj Fejsbuk stranici dopisom u kojem navode šta sve čine da u Boru i okolini reše ovaj izuzetno složen problem.

“Trovanje pasa u Boru koje traje već tri nedelje je jedan najokrutniji akt mučenja nedužnih životinja. I mi iz Udruženja, kao i svi drugi najoštrije osuđujemo takva dela i želimo da se odgovorni nađu i kazne. Kao što smo već objavili,  članovi našeg udruženja, pre svega Nikola Nedeljković, mi, ali i drugi zaštitari uključeni smo u skoro sve akcije spasavanja, vodili smo otrovane pse veterinaru, sklanjali otrove i prijavljivali policiji.  Građani Bora su uplašeni, jednostavno nemoćni, borba sa vetrenjačama, mnogobrojni apeli da nešto preduzmemo su nam stigli… Ljudi mole i zahtevaju od nas pomoć. Ali na koji način, još? Pritisak na nas kao udruženje je ogroman. Mi smo podneli krivičnu prijavu, u nekoliko navrata smo se obratili MUP-u i očekujemo da rade svoj posao! Nismo u stanju, niti možemo, nas troje, da vršimo istragu, niti da teramo nadležne da rade njihov posao, pogotovu ne da sami pokrećemo neke korake koje idu granicom nelegalnosti”, navode između ostalog “Borske šape” na svojoj Fejsbuk stranici.

Učestali ujedi pasa, velike sume koje se na ime naknade štete za ujede isplaćuju iz opštinskog budžeta samo su deo problema sa kojima se Bor suočava.

 “Naše udruženje, pre svega, osnovano je da bi sprovelo CNR program, sprovođenje masovnih sterilizacija uličnih psa u cilju smanjenja populacije. Naravno, da mora da se radi na terenu, što i radimo. Ali, što pre, što se više pasa steriliše manje će se razmnožavati, manje će biti povređenih i manje otrovanih”, poručuje iz “Borskih šapa”.

Ovo udruženje je, inače, u saradnji sa Zoohigijenom i veterinarskom stanicom od novembra do sada sterilisalo preko 200 pasa. Obezbeđeno je i 20 besplatnih sterilizacija mesečno, sarađuju aktivno sa komunalnom upravom, a rade intenzivno na opštinskoj odluci o držanju domaćih i egzotičnih životinja, ali i na adaptiranju i sprovođenju Zakona o dobrobiti životinja.

“Nakon naše molbe ubačena su nova tri člana u trijažnu komisiju za procenu agresivnosti uhvaćenih pasa. U toku je razrada pravilnika za rad trijažne komisije koji do sad nije postojao, pokušavamo da uspostavimo bolju saradnju sa MUP i borskom opštinom. Tu su i raznorazni dopisi i krivične prijave u različitim slučajevima; saradnja sa preduzetnicima u svrhu pomoći oko sterilizacija. Doveli smo izuzetne predavače da edukuju vašu decu na temu odgovornog vlasništva, obuhvaćene su bile sve osnovne škole, čak i u selima. Obezbedili smo zimus donaciju u granulama i prosledili ih vama, a i sami smo hranili ulične pse. Trenutno radimo na jednom velikom projektu koji nam oduzima najveći deo vremena, a opet u cilju rešavanja celokupnog problema borskih uličnih pasa”, ističu u Udruženju za zaštitu životinja “Borske šape”.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime