„Nebeski lovci“ posetili Bor

U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije svečano je otvorena izložba ptica grabljivica „Nebeski lovci“ Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

izlozba-nebeski-lovci Izložba u Boru obuhvata 34 grabljivica sa našeg područja. Predstavljeni eksponati su iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, suri orao, orao krstaš, orao zmijar, jasterb, kobac, sivi soko i mnoge druge.

Na izložbi su prikazane i vrste koje se izdvajaju po svojoj ekskluzivnosti ali i po svojim dimenzijama, kao što su orao belorepan i beloglavi sup. Inače, eksponat beloglavog supa je najveći predstavljen na borskoj izložbi. Raspon krila mu dostiže i do 265 cm.

izlozba-nebeski-lovci-2

„Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Prikazani su i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi“, rekla je na otvaranju viši kustos ornitolog Prirodnjačkog muzeja Daliborka Stanković.

Izložba je namenjena širokoj publici svih uzrasta i nivoa obrazovanja.

U Boru ćete moći da je posetite u narednih mesec dana.

Inače, Prirodnjački muzej Beograd je donirao svoje postavke Prirodnjačkom centru Svilajnac, u sklopu koga se nalazi i Dino park. Nastavak izložbe o dinosaurusima, njihovih direktnih potomaka-ptica grabljivica, pokazali su nam izložbom u borskom Muzeju.