Neću se smiriti sve dok se ne pohapse ubice mog sina

Penaestogodišnji Milan Ljubisavljević, koga je na smrt pretukla grupa mladića u bašti noćnog kluba „Monca“ u noći između petka i subote, sahranjen je juče u 14.30 na Novom groblju u Boru u prisustvu više hiljada građana.

Penaestogodišnji Milan Ljubisavljević, koga je na smrt pretukla grupa mladića u bašti noćnog kluba „Monca“ u noći između petka i subote, sahranjen je juče u 14.30 na Novom groblju u Boru u prisustvu više hiljada građana.

Živoslav Ljubisavljević, otac nastradalog Milana (15), rekao je u kapeli pred početak opela da se neće smiriti sve dok policija ne uhapsi sve one koji su brutalno prebili njegovog sina do smrti i dok se tačno ne ustanovi šta se zapravo desilo te kobne večeri. Ljubisav je novinarima rekao da on ne veruje u priču policijskih službenika koji tvrde da od trščane ograde ispred noćnog kluba nisu uspeli da vide grupu mladića koja se tukla ispred noćnog bara „Monca“.

Na poslednjem ispraćaju svoga sina, Živoslav je smogao snage da pročita kratak oproštajni govor u kome je rekao: „Ponosan sam, sine, na tebe. Bio si uzorno i čestito dete, uzoran sportista, đak i drug…“
Tuga je juče okovala Bor. Porodica, rođaci, prijatelji, školski drugovi i drugarice, nastavnici došli su da isprate do večne kuće Milana, koji je zverski pretučen na smrt od svojih nešto starijih sugrađana.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje iz izvora bliskih istrazi, rezultati obdukcije pokazali su da se učenik osmog razreda OŠ „3. oktobar“ ugušio od velike količine krvi, prouzrokovane povredama koje je zadobio u masovnoj tuči.

Pripadnici Policijske uprave u Boru i dalje intenzivno rade na rasvetljavanju ove tragedije, a za sada privedena su rođena braća T. M. (19) i B. M. (16) i uz krivičnu prijavu predati su istražnom sudiji. Njima se stavlja na teret krivično delo „nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom“.

– U klubu se ništa neobično nije dešavalo. Dva radnika obezbeđenja bila su na gornjem spratu, jedan na srednjem kod ulaza u klub, i još jedan od radnika na donjem spratu. Sigurno je da bi neko od nas primetio da je bilo svađe između mladića unutar kluba – kaže Dejan Novaković, jedan od radnika obezbeđenja koji je nekoliko minuta pokušavao veštačkim disanjem pomogne nesrećnom dečaku.
Klub je bio prepun što je uobičajeno vikendom.

Slučajno sam pogledao kroz prozor i video grupu koja je stajala oko mladića koji je nepomično ležao na zemlji. Na pitanje šta se desilo, niko mi nije odgovorio. Uočio sam da povređeni nema puls i da ne daje znake života. Viknuo sam da neko pozove Hitnu pomoć. Instinktivno sam u tom momentu krenuo sa pokušajima da ga veštačkim disanjem i masažom srca osvestim. Sećam se da je neko u tom trenutku prokomentarisao: „Ovaj je gotov“. Na momente je dečak duboko uzdahnuo i ja sam se ponadao da sam uspeo da ga osvestim. Ali odmah nakon toga je ponovo prestao da daje bilo kakve znake života. Imao je malu posekotinu na čelu i krv na usnama – govori uzbuđeno Novaković, prisećajući se tragičnog događaja.

U isto vreme na mesto nesreće stigli su i Hitna pomoć i policija. Radnici Hitne službe Zdravstvenog centra Bor pokušali su na licu mesta da reanimiraju nesrećnog dečaka. Uočivši da on ne daje znake života, hitno su ga transportovali do borske Opšte bolnice.

Po rečima Gorana Joksimovića, načelnika hirurgije i zamenika upravnika Opšte bolnice u Boru, nesrećni dečak je u vreme kada je dopremljen u bolnicu bio bez vitalnih znakova života.
– Milan je stigao u nesvesnom stanju, bez pritiska, pulsa, bez znakova disanja, sa raširenim zenicama. Dežurni lekari su se reanimacijom uz nekoliko pokušaja trudili da povređenog mladića povrate u život, ali se svaki pokušaj završio neuspešno. Jedino što su lekari u tom momentu mogli da učine jeste da u dva sata nakon ponoći konstatuju smrt nesrećnog Milana – rekao je Joksimović.

Po rečima Zorana Milijića, načelnika Odeljenja kriminalističke policije PU Bor, na mestu gde se dogodila tragedija postoji stalno dežurstvo policije, jer preko puta noćnog bara „Monca“ nalazi se i drugi noćni bar „Harizma“ gde gotova sva deca i omladina izlazi. On je rekao da se na tim mestima okupljaju na hiljade mladih i da policija nije u mogućnosti da sva dešavanja isprati, a pri tom je lokal ispred koga je nesrećni Milan nastradao ograđen trskom, što je bio razlog zašto policajci koji su bili u blizini nisu videli grupu mladića koji su tukli ispred noćnog bara „Monca“.

Prijave protiv vlasnika lokala

Lokal ispred koga se desio tragičan slučaj poznat je u javnosti od pre par godina kada se u njemu desila pucnjava u kojoj je Dejan P., član specijalnih jedinica „Kobre“ koji je bio i deo obezbeđenja predsednika Srbije Borisa Tadića, hicima iz pištolja teško ranio dvojicu pripadnika obezbeđenja tog kafića, zbog čega je jedan od njih ostao nepokretan. Nakon što je pucao u ove ljude, Dejan P. je pobegao sa lica mesta i hicem iz istog pištolja izvršio samoubistvo na livadi nedaleko od tog noćnog kluba. Pre nekoliko godina je i policija uhapsila jednu osobu koja je pokušala da u isti lokal unese i aktivira dinamit.

Kako smo saznali u Policijskoj upravi u Boru, postoje odranije prijave protiv vlasnika lokala gde se desio tragičan slučaj i konobara koji tu rade zbog služenja alkoholnog pića maloletnim licima.

– Zbog prijava za točenje alkohola maloletnim licima vlasnik lokala je ranije bio prekršajno kažnjen. Takođe, postoje prijave za remećenje javnog reda i mira osobama koje su se u ranijem periodu tukle ispred ovog lokala – rekla je portparol Policijske uprave Bor Tatjana Božilović.

(BLIC, Dejana Stojanović)