Nega kože je navika, a ne povremena potreba

Rečenicu iz naslova verovatno je svako od nas čuo bezbroj puta. Ipak, kada je konkretno treba primeniti, tu nastaje zavrzlama, budući da većina nas nije dosledna u ritualima koji su važni za naš život.

Foto: freepik.com

Svesni smo stvari koje treba preduzeti i po pitanju zdravlja i po pitanju lepote, ali nismo dosledni u svim ritualima. Takva je situacija i kada je nega kože u pitanju.

Nega pre svega

Veoma smo opterećeni šminkom. Ona nam je idealna za prikrivanje raznih nesavršenosti na koži. Koristimo je često nesvesni da njome pokrivamo, a ne rešavamo neki ozbiljan problem koji imamo. Iako veoma korisna, šminka treba tek da nam služi za isticanje lepih delova lica. Možda ponekad za prikrivanje neke nesavršenosti, ali kao trenutne pojave. Sve izvan toga je guranje problema pod tepih, što se nikako ne sme raditi.

Imperativ treba da nam bude preparativna, a ne dekorativna kozmetika. Redovna nega koja podrazumeva ćišćenje i hidriranje lica je ključ za lepu kožu. Naravno, u odnosu na godine i stepen problema sa kožom, rutina se menja i biva jednostavnija ili komplikovanija.

Dobri kozmetičari savetovaće da se ne sme koristiti više od 4 preparata za negu lica tokom dana. Te se brojke možemo držati ako imamo neproblematičnu kožu. Kada je u pitanju koža sa nekim vidom problema, onda se mora uključiti i terapija koja je po potrebi medicinska, po potrebi prirodna. Sve dok se ne otkloni problem, u negu treba da bude uključeno onoliko preparata koliko dermatolog kaže.

Ipak, i sami možemo preduzeti mnogo stvari koje će biti na korist našoj koži. Za svakoga je važno da zna osnovne postulate.

Koraci u nezi normalne kože su sledeći:

  • odmašćivanje
  • čišćenje
  • hidratacija
  • ishrana

Ne tako komplikovana, a delotvorna nega koju bi trebalo dosledno sprovoditi, za rezultat koji podrazumeva uvek savršen izgled. Ono što je važno napomenuti, to je redosled stvari. Najvažnija je nega uveče. Ona treba da ide baš navedenim redom i bez izuzetka je treba poštovati, ako želimo da nam koža bude zdrava. Ujutru je važno odmašćivanje i hidratacija koja neće biti previše teška za dnevni izgled.

Uz ovakav savet i preparate za baš naš tip kože, 80% problema sa kožom je predupređeno.

Nega zrelije kože

Koža se u svakom periodu našeg razvoja suočava sa različitim problemima,pa se nega treba prilagoditi. Nikako ne možete koristiti ceo život jednu vrstu preparata.

Nega nakon 60. godine

Nega kože u ozbiljnim godinama ne treba da prestane, naprotiv. Starenje kože nakon 60. godine ne mora da se intenzivira, ako postupate u skladu sa njenim potrebama. Zato su vam neophodne hranljive kreme, koje će njenu negu učiniti što delotvornijom.

U ovim godinama izostaje i ozbiljna šminka, pa tako i čišćenje više ne mora da bude u onoj meri intenzivno kao kada su se na kožu nanosili teški puderi. Ipak, potreba za hidratacijom je još veća, tako da su kreme više nego potrebne.

Tonik je u ovoj situaciji takođe višestruko koristan jer se od njega može očekivati da kožu osveži i učini je blistavijom. Ovde svakako treba da izostane bilo koji proizvod sa mat završnicom jer oni kožu isušuju i čine je vizuelno manje životnom.

Ako se na lepo iznegovanu kožu u ovim godinama doda malo svežine u vidu hajlajtera i nekog diskretnog ruža, onda situacija može biti zaista sjajna.

Prelomne pedesete

Pedesete godine su kao doba drugog puberteta. Tada se kod žena hormonalno rešavaju određeni problemi, pa je i koža uključena u program tranzicije.

U ovom periodu ona je prvenstveno suva, ponekad iritirana, mogu se javiti i problemčići u vidu bubuljica. Ovoj, sada zreloj koži je u okviru kućne nege potrebna kvalitetna krema, koja će biti od prirodnih sastojaka, delotvorna. I naravno, nastavak onoga za šta ste primetili da je prijalo u četrdesetima.

Četrdesete i koža

Period u kome se bore svakako primećuju jesu četrdesete godine. Ako ste dobro odradili posao u dvadesetim i tridesetim, velika je verovatnoća da će stvari biti pod kontrolom. Ipak, redovno mazanje hidrantnim sredstvima ni ovde ne teba da izostane. Češće maske i nega koja je u cilju očuvanja svežine, takođe moraju biti prisutni.

Tretmani u vidu masaže lica će dodatno pospešivati vitalnost i sjaj, zato im se treba veoma često priklanjati. Osveženje u vidu maderoterapije lica može biti blagotvorno. Mezoterapija je takođe veliki oslonac ako govorimo o salonskoj nezi, pored kućne koja se podrazumeva. Njome će se površinski sloj kože obnoviti, a na videlo će izaći mlada i sveža koža.

Ne  bežite od pilinga i eksfolijacije. Oni takođe podrazumevaju skidanje površinskog sloja i dobijanje jedne obnovljene strukture kože, koja će biti svežijeg izgleda.

Koža u ovom periodu počinje dosta da gubi i zato joj moramo davati mnogo više nego ranije.

Nega mlade kože

Mlađoj koži je više potrebna briga o bubuljicama i prevencija bora. Evo kako i kada negovati lice..

Nega kože u pubertetu

Pubertetski period je veoma izazovan iz više razloga, a jedan od tih razloga je i koža. Iako su  starenje i bore nešto na šta se u tom  periodu ni ne pomišlja, bubuljice umeju i te kako da budu problem.

Veoma je važno da, kada se primeti neka nepravilnost, odmah bude reakcije. Čišćenje lica se podrazumeva jer je nečista koža izvor svih problema. Ako ima bubuljica ili akni, onda se mora koristiti i neki preparat za tu namenu, bilo da je medicinska ili prirodna kozmetika u pitanju.

Kreme sa retinolom ovde mogu biti veoma korisne, ali treba biti pažljiv sa njima jer isušuju i perutaju lice. Najbolje je da se koriste pod nadzorom dermatologa. Pošto je lučenje sebuma u ovom periodu veliki problem, krema za hidrataciju mora biti pažljivo odabrana. Ona ne sme mastiti kožu, mora biti ređe i prozračnije strukture.

Povremeni pilinzi, kao i kozmetičko ceđenje svakako mogu biti od velike pomoći jer se na taj način sprečava bilo koja vrsta zadržavanja nečistoća, a znamo da one najčešće usled bakterija prerastaju u upalu. U ovom periodu treba biti malo obazriviji, kako bi se rešili ključni problemi i kako u budućnosti ne bi bilo problema na licu.

Ove godine su ujedno i početna faza šminkanja svake devojčice. Najvažnije je izbegavati pudere velike pokrivne moći jer su teški, uvlače se u pore i kasnije bivaju izvori bakterijskih upala.

Koža u dvadesetim

Kada se izađe iz pubertetskog perioda, onda se ipak, kod većine, malo lakše diše, zato što problemi polako nestaju. Na njihovo mesto dolazi čista i jedra koža, bez bora i nepravilnosti. Kažemo kod većine, zato što izazovi mogu i da se nastave do nekih ozbiljnih godina. Na to utiču razni faktori, od nege do genetike.

Ovaj period je bezbrižan, ali nikako ne smemo stvari prepuštati slučaju. Kožu u dvadesetim treba pravilno negovati jer će nam ona biti zahvalna kasnije. Znate kako kažu „Koža pamti”.

Želimo da naša koža zapamti što lepšu strukturu, što jača kolagenska vlakna, kako bi zadržala svežinu i blistavost. Redovno čišćenje i dobra krema za hidrataciju biće dovoljne u ovom periodu. Tretmani češćenja i dubinske hidratacije s vremena na vreme mogu dobro doći, da se koža osveži.

Važno je da i tada šminka bude što lakša jer tada zaista ima najmanje stvari za prikrivanje. Sve dok se umesto pudera može koristiti tonirana krema, tako treba i da bude. Puderi mogu biti zaduženi za specijalne prilike.

Nega u tridesetim

U ovom periodu, iako ne previše vidljiva, počinje trka sa godinama, ona koja iziskuje poseban osvrt na negu kože. Nijedan problem nije golim okom vidljiv, ali kolagenska vlakna bivaju sve slabija i slabija. Na kraju, gubi se čvrstina.

Zato, potrebno je pored redovnog čišćenja koje je neizostavno, obratiti pažnju i na malo intenzivniju negu kada je ishrana kože u pitanju. Pored dobre kreme koja podrazumeva hidrataciju, nije loše uključiti i serume, kako bi koža bila zasićena i dovoljno ishranjena.

Masnija koža je čak i bolja opcija u ovom periodu, budući da se na njoj stvara manje bora. Naravno, višak sebuma je podloga za neke dodatne probleme, kao što su bubuljice. Zato treba obratiti pažnju na to da koža bude dovoljno vlažna, kako se ne bi stvarali useci i bore, a i dovoljno suva kako ne bi bilo upalnih procesa na njoj.

Ujedno, u ovim godinama na naplatu dolazi nebriga o koži u mladosti, zato bi pored nege spolja, trebalo urediti život i iznutra. Tu podrazumevamo ishranu, ali i brigu o psihičkom životu.

Na kraju o nezi kože

Nezavisno od godina, kožu treba negovati i štititi je od štetnih uticaja spolja, ali i od raznih stresova i trauma koje dolaze iznutra. Svako doba sa sobom nosi određene izazove koje treba preskočiti i izaći kao pobednik iz raznih bitaka.

Sa nama, paralelno bitku bije i naš najveći organ, a to je koža. Osluškujmo njene potrebe. Nikada ne treba trčati za trendovima u nezi. Tu moda ne igra ulogu. Ono što nama prija je posve individualno i zato je dermatolog jedina osoba sa kojom se treba konsultovati.

Ni previše proizvoda nije uvek najbolje rešenje. Manje je više, važi i u ovom slučaju. Bolje je novac utrošiti na nekoliko preparata za koje smo sigurni da vrede, nego imati brdo proizvoda od kojih ni jedan ne radi pravi posao.

Pretvorite negu kože u ritual, naviku kao što je pranje zuba i kose. Kada se ova navika ustali, onda neće biti nikakvih problema sa kožom na koje treba posebno reagovati.