Nekadašnjem topioničaru za 80. rođendan priredili obilazak nove Topionice

Todosije Joksimović iz Bora, koji je ceo svoj radni vek proveo u Topionici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, je za svoj 80. rođendan dobio obilazak postrojenja nove Topionice.blagoje-spaskovski-todosije-joksimovićTodosije je više od 40 godina radio u Topionici. Njegovi najbliži, ćerka Slavica i zet Zoran Buzejić, takođe topioničar, priredili su mu iznenađenje, da uživo vidi novo metalurško postrojenje.

RTB Bor je izašao u susret i, zajedno sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim, danas je posetio novu Topionicu. Slavljenik je takođe za rođendan dobio i prigodni poklon-maketu anode izlivenu od prvih količina bakra koje su potekle iz nove fleš-peći.

Vidno uzbuđen Todosije se vratio u prošlost, sećajući se svog dolaska iz rodnog sela Dabar kod Krive Palanke (Makedonija) u Bor davne 1959. godine. Radni vek počeo je u Topionici, najpre u staroj aglomeraciji, baš kada je počela Prva faza obnove i razvoja Basena i izgradnja plamene peći i pržionice sa pet etažnih peći. Zatim je prešao u odeljenje rafinacije (livenje). Usledila je Druga faza tokom koje je završena druga plamena peć i reaktori. Todosije se u međuvremenu školovao (završio tri godine za KV, posle još dve za VKV radnika) i u penziju otišao 1990. kao smenski nadzornik.

„U aglomeraciji je bilo takoreći primitivno, sa mnogo fizičkog rada. Kada se vruć materijal istresao iz lonca, ručno se razbijao krampom i čekićem, a vruće krupice lopatom su se ubacivale u korpu i tako išle u peć na topljenje. Uslovi su bili izuzetno teški – prašina, dim, pušilo se na sve strane. Nismo imali neka zaštitna sredstva – maske su bile sa sunđerom a ne kao sada sa filterom, nije bilo ni rukavica nego smo navlačili nadlanice isečene od guma. Uslovi su kasnije poboljšani, a napredovala su i zaštitna sredstva, odela i maske. Međutim, mnogo se radilo, obe livne mašine i sve tri anodne peći. Davali smo 600 tona bakra za 24 sata, jednog meseca i više od 17.000 tona. Ovaj plato i sva tri sprata u Elektrolizi su bili zatrpani anodama“, prisećao se Todosije.

 

Takođe dodaje da se i onda pričalo o fleš-pećima, o njihovim prednostima i kako se u njima koncentrat topi u lebdećem stanju. Slušao je mnogo o njoj, a sada ju je prvi put i video. I nije mogao da sakrije oduševljenje.

„Došlo je vreme da se ona ugradi i kod nas i ne mogu da opišem koliko sam srećan. Ovo je savremeno topljenje bakra – san svakog topioničara. Uslovi u kojima se radilo nekada i sada – razlika je ogromna kao nebo i zemlja. Ali, uslovi ne mogu da se poboljšaju ako se ne ugradi savremena oprema i tehnologija. Ona pruža perspektivu, čisto nebo nad gradom… To je velika prednost. Ovo sada je izvanredno, nemam reči. Svaka čast i RTB-u i onome ko je bio glavni da se to privede kraju i sve funkcioniše“, poručio je Joksimović.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski izrazio je zadovoljstvo što može da ugosti nekog ko je otišao u penziju pre 20 i više godina, a radio je u izuzetno teškim uslovima. Nekadašnji topioničar Todosije Jakimovski danas proslavio 80. rođendan

„Prezadovoljan sam što uhodavanje nove tehnologije ovako brzo napreduje. Definitivno smo savladali časovni kapacitet prerade, pripremamo se za dokazni period počev od prvog decembra. Tada treba da dokažemo sve parametre postavljene u fizibiliti-studiji i glavnom projektu. Ubeđen sam da će tako i biti. Činimo sve da staru topionicu ne pokrećemo. Međutim, ukoliko se ponovo bude nakupio hladni materijal tokom dokaznog perioda, pustićemo je i to u vreme kada se bude remontovao deo fabrike sumporne kiseline koji je stradao u požaru. Posle toga, budite uvereni, marljivim i odgovornim radom menadžmenta i radnih ljudi TIR-a, proces se može voditi u gotovo idelanim uslovima. Danas imamo koncentracije sumpor-dioksida ispod 250 mikrograma po kubnom metru (u Evropi je gornja granica 685 mikrograma). U ovakvoj koncentraciji učestvuje i gradska toplana. U Boru postoje i drugi zagađivači koji se ne primećuju, a koje treba obavezati da smanje aerozagađenje. Vrlo brzo će i toplana morati da ima svoj sistem za otklanjanje sumpor-dioksida, jer greh je da se posle velikog zagađivača kakav je bila stara topionica „provlače“ ovi manji“, izjavio je Spaskovski.

(Kolektiv / Bor030)