NEOPHODNA ULAGANJA: Putevi u Timočkoj krajini kao pirotski ćilim [FOTO]

Već godinama se građani gotovo cele Timočke krajine žale nadležnim državnim institucijama na očajne magistralne puteve, koji, ne samo da sliče pirotskom ćilimu, već su i jako nebezbeni po vozače.

Put Zaječar-Knjaževac
Put Zaječar-Knjaževac

U prethodnom periodu ekipa portala Bor030 u reportaži o magistralama širom Timočke krajine uverila se da su putevi u ovom delu Srbije u izuzetno lošem stanju, a kao svetla tačka navodi se magistralni pravac između Zaječara i Paraćina.

Put Zaječar-Paraćin
Put Zaječar-Paraćin

Rupe, zakrpe i neravnine na kolovozu normalna su pojava u ovom delu Srbije, koji iz godine u godinu napušta sve više ljudi u potrazi za zaposlenjem i boljim životom. Izgleda da stanje drumske infrastrukture donekle oslikava i stanje ekonomije istoka Srbije.

Deonica između Zaječara i Knjaževca, dugačka gotovo 43 kilometra, uređena je samo do sela Vratarnica. Međutim, na ulazu u ovo selo sve vozače očekuje izuzetno neudobna vožnja do Knjaževca, s obzirom na to da je put u jako lošem stanju. Veliki broj izbočina, valova i zakrpljenih rupa dobar su način da vozači koji se voze ovim drumom, odmah po dolasku na svoje odredište navrate do najbližeg majstora.

Put Zaječar-Knjaževac na ulazu u selo Vratarnica
Put Zaječar-Knjaževac na ulazu u selo Vratarnica

Ništa bolja situacija nije ni na delu državnog puta I/B reda broj 35 između Zaječara i Negotina. Ipak, lokalna samouprava grada Zaječara i nadležne državne institucije izdvojile su ove godine značajna finansijska sredstva za obnovu dela ove deonice.

Naime, kako ističu u JP “Putevi Srbije”, na deonici koja pripada gradu Zaječaru, do Salaša, u toku su radovi na rekonstrukciji kolovoza u periodu u 8 do 17 časova svakoga dana, uz naizmenično propuštanje vozila, a radovi se izvode i na popravci mosta preko Sikolske reke i trajaće do 1. avgusta.

Put Zaječar-Negotin-Kladovo

Ipak, druga polovina puta do Negotina, iako je obećano u predizbornoj kampanji, za sada će ostati takva kakva jeste, jer negotinska strana i država nemaju sredstava da u jednoj godini reše celu deonicu, imajući u vidu da se državni put prve B kategorije broj 35 proteže i dalje do Kladova, te da je za njegovu celokupnu sanaciju potrebno izuzetno mnogo para.

Kada je reč o borskoj opštini, gorući problem već više godina za sve Borane jeste državni put I/B reda broj 37 između Selišta i Bora, a koji povezuje grad Bor sa magistralnim pravcem Zaječar-Paraćin i dalje sa auto-putem. Za sada, izuzev povremenih popravki po deonicama, nema naznaka da će put u punoj dužini od 20 kilometara biti rekonstruisan ove godine.

Put Selište-Bor
Put Selište-Bor

Naravno, naveden je samo deo mreže puteva u Timočkoj krajini. Ako njemu dodamo i deonice prema Majdanpeku, Donjem Milanovcu i Tekiji, jasno je da situacija nimalo nije dobra, te da su ozbiljna ulaganja u putnu insfrastrukturu ovog dela države itekako neophodna.