Nevreme ugrozilo proizvodnju na borskim kopovima

Nevreme sa jakom kišom, koje je tokom jucerašnjeg dana zahvatilo opštinu Bor, napravilo je probleme rudarima na površinskim kopovima Veliki Krivelj i Cerovo Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Proizvodnja nije zaustavljena, ali je ipak smanjena, kažu u kombinatu bakra. Planirana dnevna proizvodnja je sa 80 tona bakra, pala na nešto više od 57 tona.

Sve teške mašine, bageri i buldožeri, povučeni su na sigurno, a radnici RBB-a cele noći su dežurali na pumpnim stanicama, kako bi što pre izbacili vodu.

Dodatni problem bili su česti prekidi struje, usled udara gromova, zbog čega je bilo puno problema i u radu flotacije.

„U skoro svim pogonima u RTB-u Bor bilo je izuzetno teško stanje zbog nevremena koje je juče popodne pogodilo opštinu Bor, a nastavlio se i tokom noći i današnjeg dana. Srećom, kiša je sada stala, ali se još uvek sliva velika kolicina vode u površinske kopove. Iako ove poplave već podsećaju na potop, poučeni prethodnim iskustvima, jer smo znali da nevreme dolazi, dobro smo se pripremili i svi radnici su reagovali na vreme“, kaže za Tanjug direktor Rudnika bakra Bor Nebojša Videnović.

()

Prema njegovim rečima, morala je da se sa najnižih etaža privremeno povuče sva mehanizacija, a čim se smanji dotok vode sa gornjih etaža, biće vraćena u proizvodnju.

„I pored poteškoća koje smo imali, uspeli smo juče da damo nešto više od 57 tona bakra. To jeste manje od plana, ali za ove uslove odlično. Proizvodnja nije stala i to je ono što je najbitnije. Zbog grmljavine bili su česti prekidi struje, tako da je bila ugrožena i proizvodnja u flotaciji. Mi smo, pripremajući se za ovakve uslove, sklonili svu opremu sa dna kopa i sa te strane nemamo nikakvu štetu“, rekao je Videnović.

Indirektno, dodao je, kiša je smanjila proizvodnju, ali ćemo u narednom periodu, ako nas vreme posluži, pokušati to da nadoknadimo.

Videnović se zahvalio svim radnicima na angažovanju, jer se radilo maksimalno, cele noći i samo zahvaljujući tome proces proizvodnje nije stao.

„Imaćemo još neko vreme problema jer je ruda sada vlažna i teža za dalju preradu.“, naglašava Vidoje Adamović, zamenik direktora RBB-a za proizvodnju.

Iako se velika količina vode još uvek sliva u kopove, situacija je sada stabilna, kažu u Rudniku bakra Bor, a potpuna normalizacija očekuje se tokom sutrašnjeg dana.

(Tanjug)