Nezaposlenost smanjena za tri odsto

Broj nezaposlenih u Srbiji manji je za tri odsto nego u istom periodu prošle godine, a do posla najlakše stižu mladi do 30 godina, izjavio je u nedelju direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

nacionalna-sluzba-za-zaposljavanje-bor

Martinović je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da je zvaničan broj nezaposlenih u Srbiji u ovom trenutku 766.500, što je tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Ono što se beleži prvi put u poslednje vreme, kada je u pitanju prvi kvartal, jeste povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina. Trideset i devet odsto njih se zaposlilo u odnosu na ukupno zapošljavanje. To je mnogo više u odnosu na prosek“, kazao je Marinović.

Prema njegovim rečima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje prioritet su mladi do 30 godina i osobe starije od 50 godina, ali i Romi i druge kategorije.

„Najviše se zapošljavalo u preradjivačkoj industriji, trgovini na malo i veliko, ali i u sektoru usluga“, naveo je Martinović.

Kada je reč o obrazovnim profilima sa kojima se najlakše dolazi do posla, to su inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehničari i farmaceuti.

„I lica sa srednjom stručnom spremom se dosta zapošljavaju, odnosno oni koji imaju veštine – krojači, tesari, kuvari“, rekao je Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje podsetio je da je stopa nezaposlenosti u 2014. godini bila 16,7 odsto, što je, kako je ocenio visok procenat, ali, ipak, zadovoljavajući.

Prema procenama MMF-a, stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto, a Martinović je najavio da se i u ovoj godini očekuju pozitivni trendovi.

(Beta)