Nikola Šainović osuđen na 18 godina zatvora

Haški tribunal izrekao je danas pravosnažne presude Nikoli Šainoviću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Nikola Šainović
Foto: sense-agency.com

Prema konačnoj presudi Žalbenog veća Haškog tribunala Nikola Šainović osuđen je na 18, Nebojša Pavković na 22, Vladimir Lazarević na 14, a Sreten Lukić na 20 godina zatvora. Optužnica ih je teretila za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, javlja RTS.

Tribunal u Hagu izriče pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine

Šainović je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu, a Lazarević načelnik štaba Prištinskog korpusa.

Šainović, Pavković i Lukić su 26. februara 2009. prvostepenom presudom osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

General Lazarević i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđeni su na po 15 godina zatvora, jer su proglašeni krivim po jednom broju optužbi za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva sa Kosova.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice. Odbrana osuđenih i tužilaštvo su se žalili na presude, dok je general Ojdanić povukao svoju žalbu, a od žalbe je u njegovom slučaju odustalo i tužilaštvo.

General Ojdanić, odlukom predsednika Tribunala Teodora Merona, u avgustu prošle godine pušten je na slobodu, jer je u pritvoru proveo dve trećine izrečene kazne.

Tužilaštvo je u žalbama na prvostepenu presudu tražilo da se kazne pooštre, dok su odbrane tražile oslobađanje od optužbi ili ublažavanje kazni.

Odbrana optuženih je u žalbi tvrdila da delovanje optuženih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo „konkretno usmereno“ na činjenje zločina.

 

Nikola Šainović je rođen u Boru 7. decembra 1948. godine, diplomirao je na borskom Tehničkom fakultetu (1973.), a magistrirao u Ljubljani 1977. godine s tezom „Uticaj komponenata šljake na gubitke bakra u plamenim pećima“. Obavljao je funkcije predsednika Opštine Bor, ministra rudarstva i energetike, predsednika Vlade Republike Srbije i potpredsednika Vlade Savezne republike Jugoslavije.

(Tanjug/Bor030)