Nikolić: Prodaja RTB-a učvršćuje odnose sa Kinom

3
60

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić posetio je kompaniju “Zijin Majning” (Zijin Mining), zaiteresovanu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Nikolić se tokom obilaska kineske rudarske kompanije sastao sa njenim izvršnim direktorom i predsednikom Upravnog odbora Čen Đinghom, prenosi Radio televizija Srbije.

Čen Đingh je prilikom razgovora sa srpskom delegacijom potvrdio da je ova kompanija zainteresovana za privatizaciju RTB-a, naglasivši da “Zijin Majning grupa” ima vodeću ulogu u inicijativi “Pojas i put” kada je reč o kineskom ulaganju u rudarsku industriju.

“Ukoliko dođe do realizacije privatizacije RTB-a od strane ‘Zijin’ kompanije, mogu da kažem da u okviru ‘Pojasa i puta’ veće investicije u rudarstvo neće biti. Privatizacija RTB Bora je prava prilika da učvrstimo prijateljstvo koje je predsednik NR Kine Si Đinping nazvao čeličnim”, rekao je Nikolić.

“Zijin” je jedan od najvećih proizvođača zlata u Kini. Kompanija je osnovana 1986. godine i bavi eksploatacijom bakra, zlata i drugih obojenih metala.

Predsednik Nacionalnog savete, nakon obilaska kompanije “Zijin” i rudnika zlata i bakra rekao je da je očigledno da je kompanija prevazišla način dosadašnjeg razmišljanja o rudarstvu i da je dobro što se širi na druge kontinente, ne samo zbog profita već i zato što iza nje ostaje čist i uređen teren, radnici su zaštićeni po najvišim svetskim standardima.

“Iskreno se nadam da ćete doći u Srbiju jer vaša kompanija podiže standard u rudarstvu”, naglasio je Nikolić.

(Bor030 / RTS / Tanjug)

3 KOMENTARA

  1. Toma Nikolić izgleda da nije informisan da Vlada Srbije, tj. Vučić i menadžment RTB Bor, tj. Spaskovski su odustali od privatizacije RTB Bor, već kompleksno traže vanzemaljskog strateškog partnera. Po ovom pitanju marta meseca, kako su najavili, ukoliko ne slažu, biće raspisan javni tender. Sve ovo treba uzeti sa ogromnom rezervom, jer sve teče, se sve menja, a ponajviše bajkolaži nadvladavaju.

  2. ma najbolje da prodamo tvoje kuce bivsi…a posle zajedno sve poslanike i ministre..vi cete da prodajete rudna bogastva srbije..pod hitno da se ukine ovaj izmisljeni savet za drpanje love

  3. Kada Spaskovski, čelnik RTB Bor, ugradi u Boru muzičku fontanu, popularno “Sosino pišalo” , biće znak da je najzad odsvirao svoje. Od tog trenutka možda će RTB Bor svanuti novi veličanstveni dan?

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime