Niska cena bakra napravila velike probleme državi i RTB-u

6
57

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rešavanje sudbine RTB Bora jedan od najvećih problema i da je potreban strateški partner.

aleksandar-vucic-3

Vučić je dodao da niko neće da uđe u tu kompaniju zbog loših uslova na svetskom tržištu.

“Potreban nam je strateški partner, ali ne možemo da ga nađemo i to nije neuspeh vlade. Niko na svetu neće da uđe u to zbog loših uslova na tržištu, niske cene bakra”, rekao je Vučić tokom skupštinske rasprave o Predlogu budžeta za 2016. godinu.

On je rekao da se u svetu zatvaraju rudnici bakra i otpuštaju radnici jer je cena čelika na najnižem nivou, kao i cena bakra i nafte.

“To su realni problemi s kojim ćemo da se suočavamo”, rekao je Vučić i dodao da je svako ko može da pomogne dobrodošao.

On je, osvrćući se na kritike da još nije rešeno pitanje 17 preduzeća u restrukturiranju, rekao da su ta preduzeća uništavana godinama unazad.

“Da nam možda niste ostavili Železaru koja je mogla da radi, stočni fond takav da su krave progovorile koliko im je dobro bilo… ništa niste od toga i danas neko mora da rešava te probleme”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da reševanje sudbine 17 preduzeća u restrukturiranju i otuštanja zaposlenihu javnom sektoru vidi kao najveće probleme i rizik u narednom periodu, te da se u tome potpuno slaže sa Fiskalnim savetom.

Istakavši da problem preduzeća neki nisu uspeli da reše čitavih 26 godina, Vučić je novinarima posle predstavljanja Knjige najvećih infrastruktrunih projekata, rekao:

“Neko će makar pokušati da to pretvori u stvarnost sa bar šest preduzeća. Ali nije problem u tih šest, mada će i tu biti muka i problema. Naš je problem onih 11.”

“Kako ćemo da rešimo RTB Bor? Da ga zatvorimo? To je jedina stvar koju vidim kao ozbiljan problem”, kaže on.

Drugi najveći problem su otpuštanja u javnom sektoru, rekao je on, izrazivši nadu da će to pitanje vlada uspeti da reši.

“Problem je u tome što nemate ničiju podršku. Svi govore danima, nedeljama, deceniju kako imamo ogroman broj ljudi u javnom sektoru, kako to moramo da rešimo, a javna uprava da bude efikasna. A na kraju krajeva nam se dogodi da svi počinju da govore o tužnim listama i kako to ne treba da se radi”, rekao je Vučić, komentarišući da neki na tome stiču i političke poene.

“Onda stanete i zapitate se da li je moguće da sve to izvedete. Nadam se da ćemo imati dovoljno hrabrosti da uradimo ono što je najbolje za Srbiju ma kako politički bolno bilo”, zaključio je premijer.

(Tanjug)6 KOMENTARA

  1. Nije samo niska cena bakra uticala na ubistvu RTB Bor. Tu su uticaji višestruki: vođenje neprofesionalno, nego na silu, poslovanja, prekomernih i neracionalnih investicionih ulaganja u izgradnji topionice i mehanizaciji u rudarstvu. I umesto otkrivanja poznatih ležišta, nas zamajava RTB Bor novim zlatonosnim bogatstvima.

  2. Ako ne znate da pravite bakar a vi pravite stolice ili sadite kikiriki rece jedan pa ga ubise i tako svaki posle njega tapsase direktore RTB po ramenima -NE BRINITE DOK SMO MI NA VLASTI

  3. @Zoro I sta sad treba dopustiti da neki radnici, koje iskreno zabole za povecanu proizvodnju i sve ostale probleme u RTB, jer je bitna samo plata i to ne neka nego bogami odlicna, a dali su po 5000 evra da primaju tu platu,i dalje da je primaju bez obzira na sve a da zbog tog i takvog pogresnog ulaganja dakle u plate polovina gradjana Bora nikad ne dobije sansu da se zaposli i zivi od realnih projekata koji se mogu i moraju pokrenuti pa makar bilo kako si ti naveo gore-da se prave stolice i sadi kikiriki , jer praviti bakar koji kosta 6ooo dolara kad ga proizvedes a na trzistu je 4000 onda je to ekonomsko ludilo i samoubistvo.

  4. Praviti topionicu bez dovoljno koncentrata za njeno hranjenje je isto sto i imati pekaru a nemati dovoljno brasna dakle prodaja vazduha i magle i lazi a plata boli glava

  5. Srecna nama Boranima godisnjica svecanog otvaranja nove topionice, koja ne radi, i za koju je drzava Srbija,citaj narod,dala 250 000 000 eura.A koja je trebalo da kosta 100 000 000 eura. I sta je sa bandom koja je napravila ovu razliku i koja je za sve te pare napravila ovo cudo koje uopste ne radi ? ???? O cemu mi to uopste pricamo ? Pa u svakoj zemlji na svetu oni bi odavno u ladovali zatvoru i u svakodnevnoj prici sa islednicima secali se svojih saucesnika,kako bi se spasli da dobiju 15 a ne 40 godina robije. A OVDE TI KRIMINALCI DRZE KONFERENCIJE ZA STAMPE I MEDIJSKE SU ZVEZDE. O cemu mi to uopste?

  6. NERACIONALNOST I „NADOBUDNOST“ UBI RTB Bor!!

    Vučićeva izjava da je cena ubila RTB Bor je poprilično proizvoljna. RTB Bor je ubio čelnik kombinarta Spaskovski. Uveličani su višestruko investicioni troškovi, neracionalna proizvodnja bakra (čiji troškovi su oko 9000 $/t), visoki troškovi proizvodnje, energetska neracionalnost (najlošija u svetu, više od dva puta od realne, svedeno na ekvivalent energije) prenisko tehnološko iskorišćenje bakra od rude do katode (oko 60%), kriminal i nipodaštavanje kodeksa poslovnosti. Jeste cena, koja je danas 4640$/t najniža od kraja 2009. godine. Ne treba zaboraviti da je najveća cena crvenog metala na LME bila februara 2011, godine od 10148 $/t, a da je 2000. godine bila oko 1700 $/t. Dugovanja, pre dolaska Spaskovskog bila su oko četiristotina miliona dolara, a sada su narasla na milijardu i dvesta miliona evra. I pored investiciona ulaganja na kredit, ne plaća se električna energija, dažbine državi i opštini i komintentima za pružene usluge, sve to pod zaštitom restrukturiranja, ali selektivno od oka. Umesto da bakar prodaje komercijala Basena, to radi Farmakom i još neki dodati faktori u lancu. Slična je situacija i sa uvozom sirovina, opreme i energenata. RTB Bor prodaje sirovinu: baker, srebro i zlato, prerada je uništena (ne radi Livnica bakra i legura, fabrika bakarne žice, IPM Majdanpek, a ostaje samo prodaja sirovine, mada viši stepen proizvodnje daje daleko bolje finansijske efekte.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime