Niska cena bakra neće obeshrabriti kupca RTB Bor

Visoka cena prerade, nizak sadržaj bakra i plemenitih metala u rudi, nezavršeni proizvodni kapaciteti, neefikasna organizacija rada i nedovoljna radna i tehnološka disciplina, rezultirali su gubitkom od 34,5 miliona dolara.

Visoka cena prerade, nizak sadržaj bakra i plemenitih metala u rudi, nezavršeni proizvodni kapaciteti, dotrajala oprema, katastrofalno ekološko nasleđe, neefikasna organizacija rada i nedovoljna radna i tehnološka disciplina, rezultirali su gubitkom od 34,5 miliona dolara.

 

Najveći minus od 35 miliona dolara u desetomesečnom poslovanju zabeležili su Rudnici bakra Bor, sledi majdanpečki Rudnik bakra (sedam miliona), pa Topionica i rafinacija sa gubitkom od 3,4 miliona dolara. Manja preduzeća RTB Bor poslovala su sa gubitkom od 5,3 miliona dolara, dok je na šljaci izgubljeno 6,6 miliona dolara – izjavio je na konferenciji za novinare, novopostavljeni v.d. direktora borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski, piše “Danas”.

On je konstatovao da je prava sreća što je cena bakra tokom devet meseci 2008. bila visoka – kretala se oko 8.000 dolara za tonu, inače bi minus borske kompanije bio i veći. Spaskovski ističe i da se nekonkurentnost RTB-a ogleda u tome što je trenutna cena topljenja sirovine bakra u pećima borske Topionice 990 dolara po toni, dok je u svetu ta cena 220 dolara.

Komentarišući kurs dinara prema dolaru on je naglasio da je taj nerealni odnos umanjio efekte doskora visoke berzanske cene bakra, ali je dodao da sadašnja niska cena crvenog metala od samo 3.500 dolara po toni neće usporiti pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor. „Iskustva govore da se rudnici prodaju upravo kada je cena sirovine niska“, smatra Spaskovski.

Od strateškog partnera se očekuje da odmah počne gradnju najsavremenije topionice.

-Planiramo i obnavljanje proizvodnje u rudokopima Jama i Cerovo, ali sada je najvažnije da borski kombinat bakra dobije kredite za tekuće poslovanje kao i sredstva od licitacionih garancija Ateka i Kuproma koji su odustali od privatizacije. Jer, ukoliko to izostane, bez obzira na optimizam, nerealno je očekivati da se ova borska kompanija oporavi – naglasio je Spaskovski.

 
Za Bor030 Portal
Danijela Tadić