„Niti prošlih vremena“ u Kladovu

Biblioteka “Centar za kulturu“ iz Kladova u utorak , 29. septembra 2015. godine obogatiće galerijski prostor Doma kulture izložbom ćilima i ponjava pod nazivom „Niti prošlih vremena“. Ćilimi i ponjave sakupljeni su iz porodičnih zbirki meštana sa područja Kladova i iz zbirke udruženja “Misija kreativa”.

izlozba-cilima-kladovo

Cilj izložbe je da se preko ručno tkanog predmeta sa posebnom tehnikom tkanja prikaže slika jednog dela kulturne prošlosti stanovništva našeg kraja, kao i prikaz veštine i znanja koje je zabeležno u tradiciji naših porodica.

Odgovore na pitanja kako danas tumačimo tradicionalne zanate i materijalnu kulturu, kakva je razlika između tekstilnog tkanja dve susedne države, Rumunije i Srbije, koje samo Dunav deli i na brojna druga pitanja daće Emila Petrović, viši kustos-etnolog Muzeja Krajine iz Negotina i Florentina Pleniceanu, viši kustos-etnolog Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz Drobete Turnu Severin iz Rumunije.

Otvaranje izložbe ćilima i ponjava zakazano je za utorak, 29. septembar 2015. u 19 sati u galeriji biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.