Najzagađeniji vazduh udišu Borani i Užičani

Srbija se, prema najnovijem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, može pohvaliti dobrim kvalitetom vazduha, jer 80 odsto populacije živi u sredinama gde su glavni zagađivači vazduha ispod graničnih vrednosti.

Ipak, Bor se smatra crnom tačkom po zagađenosti sumpor-dioksidom. Užice je na neslavnom prvom mestu po zagađenosti čađi, a veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak izdvajaju se po zagađenosti azotnim oksidima, pre svega zbog gustine saobraćaja.

Najveći izvor zagađenosti u Boru je stara topionica bakra.

– U planu je da do 2015. godine bude pokrenuta nova topionica bakra koja će Bor izbrisati sa crne liste gradova zagađenih sumpor-dioksidom – najavljuje za „Blic” Tihomir Popović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Industrija je i dalje glavni zagađivač u Srbiji. Ipak, praćenje stanja životne sredine iz godine u godinu je sve bolje, a uskoro će broj automatskih mernih stanica koje mere količinu zagađenosti vazduha biti četrdeset.

Popović je precizirao da su najveći zagađivači industrija, gradski saobraćaj i grejanje.

– Užice je zagađeno čađu zbog loženja, dok, na primer, Smederevo i Beograd imaju povišene vrednosti sumpor-dioksida zbog saobraćaja i loženja – navodi Popović za „Blic”.

Jedan od prirodnih zagađivača koji utiče na zdravlje ljudi je i polen. Postoje 24 vrste, a više od polovine svih alergija izaziva ambrozija.

Zašto Pančeva nema na listi

– Pančevo nije u vrhu liste najzagađenijih jer za prisustvo organskih supstanci ne postoje zakonom određene granične vrednosti, a te supstance su produkt rada Južne industrijske zone u Pančevu. Akcioni planovi predviđaju smanjenje emisije tih supstanci, pa se već za par godina može očekivati da Pančevo ne bude više zagađeno – kaže Tihomir Popović iz Ministarstva za životnu sredinu.

(BLIC)