Noć muzeja održana i u Boru

Izložbom „Magija onostrane realnosti“ otvorena je „Noć muzeja“ koja se po prvi put održava i u Boru. U polutami galerije borskog Muzeja Rudarstva i metalurgije publici je predstavljena magijska praksa koja je karakteristična za Istočnu Srbiju.


Izložbom „Magija onostrane realnosti“ otvorena je „Noć muzeja“ koja se po prvi put održava i u Boru. U polutami galerije borskog Muzeja Rudarstva i metalurgije publici je predstavljena magijska praksa koja je karakteristična za Istočnu Srbiju.

Autori izložbe, kustosi: Igor Jovanović, Suzana Mijić i Danijela Matović, pribižili su publici magijske obrede, od paganske prošlosti sve do savremene hrišćanske realnosti, eksponatima koji su direktno ili indirektno vezani za deo tradicije koji se prožima kroz našu kulturu. Moglo se videti da su svi predmeti koji se koriste za magiju zapravo najobičnije stvari koje ni malo nisu magične. To su uglavnom crveni i crni konac, bosiljak, voda, beli luk, paprika, so, med, vino, krv, tamjan, sveća, krst, makaze, nož, srp, tikva, rog, češalj i slično.

Najveće interesovanje publike definitivno je privukao preformans vračare koja je gledala u budućnost pomoću zrna kukuruza. Iz razgovora sa njom saznali smo da se pored kukuruza koriste i zrna pasulja i boba, kao i karte za proricanje sudbine. Na pitanje, koliko je to istinito odgovorila je: „Donekle ali postoji dan i čas kada se stvarno nešto vidi“. Pored zrna kukuruza primetili smo i ikone pomoću kojih se, kada se zrna promešaju, blagosiljaju svetoj devi Mariji i Bogu, koje pomažu da se zrna „otvore“ i „vidi u njih“. Kao eksponat bila je izložena i sveća jer vračevi i vračare svoj ritual obavljaju u polumraku pod slabim osvetljajem slavske sveće.

Osnovna podela magije je na crnu i belu. Prema verovanju, samo bela magija može da skine čini crne magije koja se bavi negativnom praksom. Zato su amajlije koje nas čuvaju od stranih sila uglavnom sastavljene od crvenog konca, krsta, belog luka, bosiljka i noža.
Obredi i rituali vlaške magije bili su inspiracija umetnika Radoslava Trkulje koji je na platnu preneo ovaj duh tradicionalnog nasleđa. Dela su nastala 1968 godine i predstavljena su na sinoćnoj izložbi.

Ovu kulturno – zabavnu manifestaciju posetilo je oko 1000 borana koji su opravdali moto „Provedimo ludu noć u muzeju“. Svi posetioci imali su ekskluzivno pravo da pogledaju stalnu postavku Muzeja rudarstva i metalurgije, uz svog ličnog vodiča. Izložba će biti otvorena do 8. juna.