Notari upisuju nekretnine u katastar

0
1284

Od 1.jula po službenoj dužnosti javni beležnici umesto građana počeli su upis novih nepokretnosti.

Preko e-šaltera, notari, u automatizovanoj proceduri pribavljaju izvode iz katastra, koji su neophodni za overu ugovora o kupoprodaji.

Javni beležnici će preko E-šaltera, u automatizovanoj proceduri, pribavljati izvode iz katastra, neophodne za overu ugovora o kupoprodaji. Posle overe ugovora o kupoprodaji, digitalizovaće ga i slati u Republički geodetski zavod da upiše nepokretnost u katastar.

“Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava – ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ i time je kancelarija javnog beležnika postala dovoljna tačka za pristup građana u vezi sa svim obavezama koje se odnose na overu ugovora o prometu nepokretnost”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

U Republičkom geodetskom zavodu ističu da građani stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis u katastar u papirnoj formi podnose nadležnoj službi za katastar, po starom zakonu, sve do 31.decembra 2020. godine

“Molimo građane da zbog uvođenja novog sistema upisa u katastar koji počinje od 1. jula 2018. godine ne stvaraju nepotrebne gužve, jer će službe za katastar nepokretnosti postupati sa starom dokumentacijom kao i do sada do gore navedenog roka”, navodi se u saopštenju.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime