Nova fabrika sumporne kiseline počinje sa radom

Nova fabrika sumporne kiseline spremna je da „uhvati“ sve gasove iz nove topionice u Boru koji su dosad kroz dimnjak ispuštani u atmosferu. Potpisivanjem zapisnika o primopredaji između „SNC Lavalina“ i RTB-a Bor, kanadska firma, kao glavni izvođač radova u fabrici sumporne kiseline ali i nosilac celog projekta nove topionice, zvanično je 27. marta predala fabriku nadležnima u borskom kombinatu bakra.

primopredaja-nove-sumporne

„Fabrika je spremna da za nekoliko dana, kada treba da „napravimo“ prvi bakar u novoj topionici, primi te prve gasove koji se prikupljaju iz tehnoloških procesa u topionici i da od njih proizvede sumpornu kiselinu. To znači da gasova iz pirometalurških postrojenja više neće biti na dimnjaku, jer će svi dolaziti ovde, u fabriku sumporne kiseline, i prerađivaće se u komercijalni proizvod tj. u monohidrate. Do dimnjaka iznad fabrike dolaziće odsada samo prečišćeni gasovi i to ispod dozvoljenih granica za emisiju“, izjavio je direktor projekta „nove topionice“ Dragan Marinković.

Ističući važnost početka rada nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, Marinković je podvukao ekološki smisao projekta. Emisija svih štetnih materija, kako je rekao, biće dovedena na nivo koji tolerišu srpski i evropski propisi, pa će Borani i meštani okolnih sela dobiti čisto nebo. RTB Bor će, s druge strane, imati kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju bakra i veću produkciju sumporne kiseline.

„Zadovoljstvo što nakon tri i po godine, koliko je proteklo od početka izgradnje, može da preda RTB-u „na ruke“ kompletno novu fabriku nije krio ni sajt-menadžer kanadskog „SNC Lavalina“ Adel Chidiac. – Sve tehničke i organizacione pripreme za start fabrike sumporne kiseline uspešno su obavljene i drago mi je što smo projekat uspešno okončali u smislu performansi novih postrojenja, ali i sa stanovišta bezbednosti na gradilištima“, ocenio je Chidiac.

Projekat je, po njegovim rečima, bio pun izazova i zato veliku zahvalnost za saradnju i strpljenje duguje generalnom direktoru RTB-a Bor Blagoju Spaskovskom i direktoru projekta Draganu Marinkoviću.

(Kolektiv)