Nova pravila: U petak počinju prijave za glasanje van biračkog mesta

Jedna od novina na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 21. juna, je da se za glasanje van biračkog mesta građani mogu prijaviti od petka, 19. juna, pa sve do izbornog dana u 11 sati.

Pravo da glasaju od kuće imaju stari i nemoćni, kao i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu doći do biračkog mesta.

„Oni se mogu javiti Radnom telu Republičke izborne komisije u Boru u petak i subotu, 19. i 20. juna u periodu od 9 do 20 časova putem telefona 030/423-179 i 030/421-199, kao i lično u kancelarijama 78 i 42 u zgradi Gradske uprave“, kazala je Ljubinka Jelić načelnica Gradske uprave.

Ostaje mogućnost da se prijava za glasanje van birališta obavi na sam dan glasanja, na biračkom mestu na kome bi prijavljena osoba trebala da glasa i to u periodu od 7 do 11 časova.

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima u Boru ima 42.229 glasača. Na dan glasanja biće otvoreno 47 biračkih mesta, koja se nalaze na nepromenjenim lokacijama u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2018. godine.

Ko ima pravo da da glasa kod kuće?

Zakon dozvoljava mogućnost glasanja kod kuće, ali isključivo nemoćnim i sprečenim osobama.

Pod nemoćnim i sprečenim osobama smatraju se one osobe koje iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto, ali i osobe sa invaliditetom i nemoćne stare osobe.

Sprečenim osobama se ne smatraju oni koji ne mogu da dođu da glasa na biračkom mestu usled npr. obaveza na poslu.