Nova školska godina u znaku reformi

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas je počela nova školska godina. Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića ona će biti u znaku reformi.

Foto: Bor030 – arhiva

Borske osnovne škole bogatije su za oko 400 đaka prvaka, a nešto viši broj upisalo je srednje škole u našem gradu.

Prema nastavnom planu i programu, prvaci u osnovnim školama će nastavu slušati iz sedam obaveznih i dva izborna predmeta. Takođe, najveća promena za njih biće uvođenje projektne nastave, gde će biti obrađivane teme kroz više predmeta, a grupe učenika radiće i određene projekte kako bi shvatili značaj timskog rada.

I gimnazijalci će imati dva izborna predmeta, a samim tim i veći broj časova. Umesto 31 časa nedeljno, sada imaju 33, koliko imaju i učenici srednjih škola za časove vežbi. Takođe se i njima uvodi projektna nastava, dok će profesori nastavu pratiti kroz ishode.

Od ove školske godine broj lektira biće smanjen na svim nivoima, kao i broj književnih dela, ali će se povećati izbornost.

Ideja Ministarstva je da za četiri godine ceo sistem bude reformisan i da se tada realizuje eksterna matura.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević podsetio je da su u gimnazijama uvedeni novi izbori predmeti, da će obaveznu informatiku i nove nastavne planove i programe imati i učenici šestog razreda.

Što se naše države tiče, u IT gimnazije upisano je više od 1.200 đaka, osnovne škole opremljene su sa 2.000 digirtalnih učionica, uvedeno je više od 100 elektronskih udžbenika, a e-dnevnik stiže u još 1.200 škola.

Šarčević kaže da je samo iz republičkog budžeta potrošeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju 860 škola, kao i da očekuje da bar jos polovinu tog iznosa izdvoje i lokalne samouprave.

Ističe da je povećan obuvat dualnog obrazovanja po kome se uči u 80 odeljenja u vise od 30 škola te da će dva i po puta više đaka učiti po dualnom modelu nego prošle godine.

(Bor030 / Tanjug)