Dinkić: Nova Topionica ušla u budžet

sosa-dinkicBudžetom Republike Srbije za 2010. predviđena je garancija države za kredit od 135 miliona evra za izgradnju nove Topionice bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da su u toku pregovori sa kanadskom bankom EDC, kako bi se obezbedio kredit za izgradnju novog postrojenja u borskom basenu bakra.


Blagoje Spaskovski i Mlađan Dinkić prilikom posete RTB-u

„Očekuje se da zajam bude odobren na deset godina sa grejs periodom od četiri godine. Procenjeno je da će toliko biti potrebno da se izgradi novo postrojenje. Država će uložiti i dodatnih 25 miliona evra za kupovinu nove rudarske mehanizacije“, kazao je on.

Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, naveo je da država sada ne razmišlja o raspisivanju tendera za privatizaciju RTB. Kako je naveo, RTB će biti privatizovan tek ukoliko se za strateško partnerstvo sa tim preduzećem zainteresuje neka od „respektabilnih rudarskih kompanija“.

On je izrazio očekivanje da će RTB, nakon što je „država stala iza tog preduzeća“, početi da redovno izmiruje obaveze za utrošenu energiju, ali i da ispunjava sve obaveze predviđene zakonom.

Privatizacija RTB Bor na tri tendera nije bila uspešna. Poslednji tender, raspisan u martu 2009. godine nije uspeo pošto je jedini ponuđač, austrijski Atek (A-Tec) umesto obavezujuće ponude dostavio pismo o namerama.

(B92)