Nova Topionica uslov za kredit SB

Uslov za dobijanje kredita Svetske banke, u vrednosti od 30 miliona dolara biće izgradnja nove Topionice, ovo su preneli rukovodstvu RTB-a i predsednicima opština Bor i Majdanpek, predstavnici Svetske banke Frenk van Vojerden i Nikola Ile na današnjem sastanku u Boru.

Uslov za dobijanje kredita Svetske banke, u vrednosti od 30 miliona dolara biće izgradnja nove Topionice, ovo su preneli rukovodstvu RTB-a i predsednicima opština Bor i Majdanpek, predstavnici Svetske bankeFrenk van Vojerden i Nikola Ile na današnjem sastanku u Boru.

Predstavnici Svetske banke (SB), Frenk van Vojerden i Nikola Ile, na sastanku u Boru obećali su generalnom direktoru Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoju Spaskovskom i predsednicima opština Bor i Majdanpek Srdjanu Marjanoviću i Draganu Popoviću da će odobrenih 40 miliona dolara kredita Svetske banke biti utrošeni za projekte revitalizacije istorijskih ekoloških zagađenja iz pogona RTB-a Bor (30 milona) i za socijalnu podršku i zapošljavanje (10 miliona dolara). Uslov je da do 16. decembra ove godine država Srbija reši status topionice kao najvećeg zagađivača životne sredine u Boru.

Sredstva Svetske banke postala su operativna krajem prošle godine kada je ugovor ratifikovan u Skupštini Srbije. Sada se ukazala potreba za promenom nekih planiranih projekata: umesto gradnje novog kolektora flotacijskog jalovišta Veliki Krivelj iz ekoloških razloga je korisnije investirati u popunjavanje starog površinskog kopa jalovinom (ima mesta za 400 miliona tona), a umesto u sanaciju Šaške reke neophodno je investirati u ispumpavanje 20 miliona kubika kisele vode iz površinskog kopa u Majdanpeku i u rekultivaciju dela kopa pored Majdanpeka.

Predstavnici Svetske banke složili su se sa predloženim izmenama projekta pod uslovom da ih usvoji Vlada Republike Srbije, što je samo jedan od uslova da kredit Svetske banke po njenim standardima zadovolji ciljeve projekta.