Nova zaposlenja u Boru uz subvencije

3
3938

Bor je nedavno, zahvaljujući programu samozapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnoj samoupravi dobio 48 preduzetničkih radnji, različitih profila. Program samozapošljavanja  Grad Bor finansira sa pet miliona, a republika sa nešto više od četiri miliona dinara.

Ugovore o sufinansiranju subvencija za samozapošljavanje potpisala su nedavno u Boru 32 nova preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni posao u raznim delatnostima, od kozmetičara, frizera i drugih preduzetnika iz oblasti usluga, do prerađivača mleka, proizvođača tekstila… Među onima koji su dobili subvencije u visini od 200.000 dinara našli su se i stomatolozi, advokati, profesionalni upravnici…

„Konkurs je bio raspisan jula meseca i prijavilo se 37 zainteresovanih budućih preduzetnika. Odlukom Nacionalne službe za zapošljavanje odobrena su sredstva za sve prijavljene, a ugovor su sa Nacionalnom službom i gradom Borom odlučili da zaključe njih 32“, istakla je Lidija Načić, direktorka filijale NSZ.

Program samozapošljavanja  Grad Bor, inače, finansira sa pet miliona dinara, a republika sa nešto više od četiri miliona dinara.

“I ove godine je grad Bor odvojio novčana sredstva za samozapošljavanje i ono što je za nas jako bitno jeste činjenica da, iz godine u godinu, kroz budžet grada, nastavljamo da osnažujemo našu privredu i ohrabrujemo Borane za ulazak u preduzetničke vode. Grad je zaključio 48 ugovora sa korisnicima subvencija, zajedno sa merama republike i grada i cilj je da se uz povećanje sredstava za samozapošljavanje poveća i broj preduzetnika koji su se odlučili na započinjanje sopstvenog biznisa”, kaže gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara za osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Iako taj iznos nije dovoljan za neku veću proizvodnju ili firmu sa više radnika, sama subvencija je dovoljna da pokrije doprinose.

“Mi imamo svoju farmu pa ćemo ovom subvencijom zaokružiti proces na proizvodnje i prerade mleka. Podigli smo objekat koji je u funkciji sada, pa ćemo, Bože zdravlja, krenuti sa preradom mleka”, kaže Lale Simonović koji u Oštrelju ima farmu muznih krava.

Lokalna samouprava ovim, ali i drugim merama, nastoji da osnaži preduzetništvo, čime će se steći uslovi i za nova radna mesta, pa s tim u vezi planira i formiranje Tehnološkog parka. U toku su pregovori sa Komercijalnom bankom oko otkupa stare “Zastave”.

“Tu bi trebalo da se napravi jedan Tehnološki park za preko 20 korisnika. Sve to zajedno treba da oformi meru da grad finansira razvoj preduzetništva, samog sistema zapošljavanja i podizanja kapaciteta, gde ćemo umrežiti gradske resurse Tehnološki park, Fakultet, Institut i sve ono što može sutra biti od koristi našim građanima. Time ubrzavamo tehnološki razvoj samog grada stvaranjem povoljnog ambijenta za umrežavanje i stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje privrede i nauke”, ističe gradonačelnik Milikić.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

3 KOMENTARA

  1. Dajte ponekad statistiku tako otvorenih preduzeca npr koliko na taj nacin finansiranih firmi zazivi i ostane u poslu nakon godinu dve.Da ne pominjemo sad mutne radnje u dodeljivanju legalne socijale.Ili zbog cega se ne finansira primarna proizvodnja ili tehnoloska inovacija ,taksi prevoz i jos mnoge grane posla.Ovo na zalost potseca na mikrokreditiranje kao u Indiji za najcrnju sirotinju.Gde je NBS gde je plansko uvecanje novcane mase za dobrobit celokupnog stanovnistva i drzavni projekti za pobedu nad siromastvom.Gde?Gde je narod…ili smo postali samozivi mamonovi moroni bez trunke altruizma po sistemu to nije moj problem ja sam se uhlebio i okrenucu glavu kad prodjem pored gladnog.Kao u vicu o narkomanu i prosjaku.Jedi bez leba.

  2. Našim gradjanima daju po uzuzetnim uslovima za radno mesto pp 200.000 dinara, a strancima za radno mesto 10.000 evra.

  3. Strasne stvari moze da dozivi ocajni gradjanin ako se uzda u taj biro.Preziveli komunisticki dinosaurus bivsa samoupravna interesna zajednica za zaposljavanje koja se danas svodi samo na birokratski aparat i statistku naravno opeglanu i ulepsanu.Recimo da ce vam se potsmevati kada koristite internet za trazenje posla na terminalima koji mozda vise i ne rade odavno sam digao ruke da preko njih trazim posao ili ce vas na obuci za aktivno trazenje posla poducavati kako je normalno da platite da vam neko da posao i na obuci za privatne preduzetnike puci ce od smeha ako na vezbama budete realni pa napravite biznis plan koji ima negativni bilans…..kao da ti ljudi i ne samo oni nego oni koji im ta pravila i propise pisu nemaju nikakvog dodira sanrealnim zivotom i obicnim ljudima kao neka birokratska kasta Orvelovskog tipa i koja kao da ne zivi u istoj zemlji kao svi mi ostali….strasno…i posle oplakuju za mladima koji napustaju zemlju

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here